Malajská dýka

Povídka od: Alexandre Dumas, st.
Z knihy: Živá mrtvola a jíné povídky


nehodnoceno

Otci se z Francie vrátil syn, který tam studoval na právníka. Otec s matkou na něj byli pyšní, ale co je zpět doma, tak se hodně syn veselil s mladými na zábavách, chodil pozdě v noci domu, do divadla...
Otec je sběratel zajímavých zbraní a předchozího dne se u jeho dveří zastavil námořník s malajskými dýkami. A jednu si koupil. Ta malajská dýka je zvláštní zbraň, když se stlačí na jednom místě, čepel se rozdělí na čtyři, takže pak rána má tvar kříže.
Přišla domu z trhu hospodyně a otci vypráví, že v zámku v noci byla zavražděna šlechtična a její rána byla ve tvaru kříže. Otec je celý nesvůj a okamžitě jde zkontrolovat novou dýku ve své sbírce, ale zjistí, že se ztratila.
Mladý pán doma stále chybí, ani v noci doma nebyl, prý se byl bavit s přáteli v hostinci a stále není k nalezení.
Otci se stále přitěžuje, protože si myslí, že se syn opil, vzal jeho malajskou dýku a na zámku zavraždil.
Je mu čím dál hůř.
Zastaví se za ním jeho známý, velmi přísný a spravedlivý soudce a vypráví co se stalo na zámku.
Otec je stále psychicky horší,.
Soudce dále vypráví, že jeho syn mu včera velmi pomohl, byli spolu obědvat, pak šli do divadla a když se stala ta vražda, tak jeho syn právník doprovodil pana soudce do zámku. Syn právník byl velmi dobře nápomocen,když viděl jak vypadá rána zavražděné, řekl, že byla zavražděna malajskou dýkou a otec má takovou podobnou a pak tu otcovskou ukázal soudci. Pak syn soudci udal popis přesný popis námořníka, který dýky prodával.
A na závěr rozhovoru řekl soudce novinku, že byl námořník úspěšně zatčen.
Otec celý vy-nervovaný, nejdříve, že jeho sny je vrah a teď, že pomohl dopadení zločince je velmi vyčerpaný těmi zvraty a rozpláče se samou radostí.
Tu vchází syn a otec celý uplakaný syna objímá.

Komentáře (0)

Přidat komentář