Křižáci jdou do nebe

Povídka od: Míla Linc (pseudonym)
Z knihy: Ve stínu apokalypsy


Křižák Štěpán ze Džbánu přežil mor a nyní jako boží bojovník bojuje proti pekelným mocnostem, které zaplavily krajinu zpustošenou morovou nákazou.

Komentáře (5)

Přidat komentář

Maud22
15.02.2023 4 z 5

Středověká morová nákaza jako forma testu. A kdo jsou pokusní králíci? Naštěstí je to jen alternativní historie. Ale kdo ví, kde se ty představy ohledně čertů vzaly...

Marketplace
26.06.2022 3 z 5

Konečně povídka, která mě trochu zaujala. Umístěna do okolí hradu Houska, který je postaven nad branou do pekla. Takže v hlavní roli čert a křižák Štěpán.


slawa.cap
03.01.2021 3 z 5

Tohle se mi nedařilo nijak uchopit. Příběh je poutavý a dává smysl, navíc hned úvod s Kůrou je výborně vymyšlen. Ale pak přijdou čerti a přestane mi to dávat smysl a závěr ten to úplně zabije. Prostě tam jsem to nepochopil a z mého pohledu to povídce hodně ublížilo.

Terva
10.10.2019 3 z 5

Říkalo se, že čerti přišli z východu.
Že prokletí pohané, kteří pohrdli slovem Božím,
přivolali pekelné mocnosti
a otevřeli bránu do Pekla.
A z ní vylezli čerti.

Je jasné, že když se řekne apokalypsa, skoro každý si to ihned spojí z biblí. Bůh, Satan, padlý andělé..... Není se čemu divit. Bůh je v nás zakořeněn víc, než by si možná lidstvo přálo. A jeho součástí jsou i čerti. Vyslanci Satanovi. Hladoví, lační po krvi, nebezpeční pro lidi a zabijí vše živé.
Míla Linc sice v úvodu před svou povídkou píše – cituji: ...jsem nejlepší spisovatel na světě.

Malá ochutnávka:
Jak vypadal?
Obrovský. Chlupatý. Zářící oči...jako...jako...jako hadí. A na hlavě má dlouhé rohy. Neviděl mě, zrovna rval střeva z nějakého chudáka. Jenom díky tomu se mi podařilo utéct.

Mě zas nějak nejde na rozum, že když se řekne apokalypsa, pan Linc zabloudil někam do minulosti. Jasně, čekal jsem mimozemšťany a tak mě čert hlídající cestu tak nějak rozhodil. To, že Houska má vchod do Pekla, je tak nějak všeobecně známo a proto počínání, jak hlavního hrdiny i čerta samotného chápu. Jenže zas tak mě ten nápad nenadchnul. Vybral jsem dva citáty, které si můžete přečíst, jak zde v komentáři, tak na profilu pana spisovatele.

Citát: Čert vem čerta!

cori
01.09.2019 3 z 5

Historická povídka odehrávající se ve 14.století poblíž hradu Houska, který tvoří ostrůvek naděje v zemi postižené morem. Autor se zaměřil hlavně na myšlenkové pochody hlavního hrdiny, který bojuje se svým strachem a řeší otázky víry. Trochu šmrncnuté sci-fi.