Krev Wälsungů

Povídka od: Thomas Mann
Z knihy: Novely a povídky, Třicet podob lásky


Hlavními postavami textu jsou Siegmund a Sieglind, osmnáctiletá dekadentní dvojčata z bohaté německé rodiny. Siegmund studuje dějiny umění, Sieglind čeká na svatbu s pětatřicetiletým ministerským úředníkem von Beckerathem – ani jedno neberou dvojčata vážně. Raději se věnují sobě a hudbě Richarda Wagnera, především jeho opeře Valkýra, jejíž hlavní postavy se jmenují stejně jako oni dva.
Thomas Mann pojmenoval svoji novelu podle bájného germánského rodu Wälsungů, který se poprvé objevuje již v staroanglickém hrdinském eposu Beowulf. Hlavní postavy opery Richarda Wagnera Valkýra - dvojčata Siegmund a Sieglinde, pochází také z tohoto rodu. Mann ve své novele přebírá od Wagnera téma incestu. Pro jeho Sigmunda a Sieglindu znamená incest návrat k sobě a alternativu ke stereotypu manželství.

Novela, napsaná v roce 1906, byla kvůli svému na svou dobu skandálnímu obsahu poprvé publikována teprve v roce 1921.

Originální název:

Wälsungenblut


Rok vydání originálu: 1921

Komentáře (1)

Přidat komentář

mgeisselreiter
06.11.2014 3 z 5

Novela, či spíše povídka (rozsah 22 stran) je dobře a celkem i čtivě napsaná, obsah je ale hodně nezajímavý a nudný. Mann si evidentně dělá legraci, z čeho všeho ale? Nejspíš především z tehdejší vyšší společnosti. Na dnešní dobu zcela nezajímavé čtení, 50% a z milosti 3*, 5.11.2014.