Jak ctihodný pán Leggatt složil navštívenku

Povídka od: Joseph Smith Fletcher
Z knihy: Jedenadvacet detektivů


Ctihodný pán Leggatt, puntičkářský vikář z malé anglické vísky Meddersley, jednoho dne zhrozeně objeví krádež Hislipského poháru. Drahocenný předmět z 15. století musel být odcizen z farního trezoru jedním z hostů sira Charlese, již zde před pár dny byli na prohlídce. Jak ale zjistit, který z nich to byl?

Anotace v knize:
V osobě pana Leggatta se potkáváme s neobvyklým detektivem, i když má v plné míře řadu vlastností, které každý detektiv potřebuje, jako bystrý úsudek a znalost lidí, diskrétnost a energičnost v akci. Je to solidní protestantský pastor z anglického venkova, pro něhož cesty hříchu nejsou tajností. Pan Leggatt je typicky příležitostný detektiv, a náš případ je jeho jediné dobrodružství; jeho autor nevytvořil – přes svou nezvyklou literární plodnost – stálou postavu svého detektiva. J. S. Fletcher (1863–1935), současník Austina R. Freemana, původně novinář, počal psát detektivky teprve kolem čtyřicítky. Vynahradil to však plně, neboť jeho detektivní dílo čítá kolem sedmdesáti svazků, které v době jeho největšího rozmachu vycházely v tempu tři až čtyř ročně. Jeho silnou stránkou nejsou originální zápletky, důmyslné způsoby pátrání ani dramatická rozuzlení, ale spíš realismus líčení, dobrá znalost prostředí a místopisných i kulturněhistorických faktů a konečně dobrá pohoda, která jeho prostředí prolíná: Fletcher je sice realista, ale charakter je u něho charakter a intrikán je intrikán, a čtenář není nikdy dlouho v trapné nejistotě. Fletcher zná dokonale své staré rodinné advokáty a lékaře, počestné podnikatele, zanícené inženýry a bodré statkáře, v jejichž prostředí se všechny jeho zápletky odehrávají. Píše lehce, a proto se i příjemně čte, i když jeho postavy jsou někdy schematické, děj nevyniká živostí akce a autor není v žádném směru průkopníkem. Snad právě proto získal pro detektivní žánr množství čtenářů, kteří by jinak detektivky nečtli.

Originální název:

Mr Leggatt Leaves His Card


Rok vydání originálu: 1927

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
20.11.2023 5 z 5

Protestantský pastor Francis Leggatt z malej anglickej obce Meddersley

kapr
14.02.2020 5 z 5

Vynikající. Moc se mi to líbilo. Přesně tento typ detektivek mám moc rád. Má to všechno, co detektivní povídka má mít, a navíc ještě vtip. A to je vzácné koření.