Digimengele

Povídka od: René Vaněk
Z knihy: Ve stínu Říše


Ve Škrdlovicích se trojice mladých neonacistů rozhodne vyvolat ducha Josefa Mengeleho. Seance se však zvrtne...

Rok vydání originálu: 2017

Komentáře (7)

Přidat komentář

Claudius
19.08.2023 2 z 5

Myšlenka dobrá, podání špatné. Na povídce mě velmi iritoval ten styl humoru, jak různé pubertální výstřelky, tak poznámky blíží se remcání nad novou digitální generací - závislost na tabletech, kočičí ouška apod. Všechny postavy Slavomírem počínaje, přes policii a konče Mengelem byly extrémně otravné.

PastorMal13
30.08.2021 5 z 5

Velmi dobrá až bravúrní capovinka! Nečekal jsem, že se budu při čtení této spíše průměrné antologie tak královsky bavit. Vaňkovi se prostě nádherně povedlo udělat si z jednoho z nejhorších lídí na světě srandu. Chlámal jsem se na každé stránce, fakt! A ponaučení? Německé druhoválečné pouzdro od hodinek raději do ruky brát nebudu :D


kure91
18.01.2020 4 z 5

Půjdu proti proudu a budu hodnotit spíše kladně. Asi mám pro podobné "kraviny", které si nehrajou na nějakou vážnou povídku slabost, takže mě tak do dvou třetin Digimengele bavil a byl jsem rozhodnutý hodnotit plným počtem. Ale v závěru mi přišlo, že to nějak ztratilo drajv a vše bylo nějak moc překombinované. Ale z toho popisu buňky místních neonacistů bych si asi nějak podobně představoval fanoušky některých našich stran začínajících na S nebo D.

cori
22.04.2019 3 z 5

Humoristická povídka, která vznikla dle autora na základě zážitku s kombajnem v kukuřičném poli, kombinuje český neonacismus, duchařinu a high tech techniku. Vtipné scény ze života puberťáků se postupně mění v brutální vyvražďovačku. Nechybí vraždící maniak a brutální Nikita, pardon Klára.

Terva
21.03.2019 1 z 5

„Idioten“,
to budou asi idioti, ne?
On si asi myslí,
že jsme idioti....


Nikdy jsem od pana Vaňka nic nečetl a byl jsem zvědav. Ani tato povídka se mi však nelíbila. Je to na mě moc hrr a podstata převtělení do zahradního stroje mi nesedí. Je to sice plné krve a má to slušný konec, ale než jsem se k tomu dopracoval celkem jsem trpěl.

Malá ochutnávka:
...mluvila s nimi Česky, jak jinak.
To jsem čekal. Jenže my nechceme vyvolávat žádnýho debilního Matušku nebo Husáka. Chceme si pokecat s duchem někoho, kdo nejspíš ani nevěděl, že pivo se Česky řekne pivo. Máme v plánu vyvolávat Němce, a pokud vím, tak nikdo z nás neumí německy kváknout víc než raus, Heil Hitler, Reich a Deutschland......

Nekromancie a USB kabel mi prostě není po chuti a zemědělský stroj ve své plné síle už využila spousta spisovatelů. A vlastně je to zase jen duchařská povídka.

Citát: Vypusť na svět duši Josefa Mengeleho, nebo se zítra my všichni tři, jak tady společně sedíme, necháme pokřtít.

slawa.cap
28.10.2018 4 z 5

Povídka která jede na stereotypu hloupých skinheadů. Bylo to zábavné, ale hlavní hrdina byl fakt blb a jeho pochody opravdu nechápu.
Mimochodem dost často jsem si u povídky vzpomněl na kampaň "Be kind To your local NAZI"

TonyStarkless
04.01.2018 5 z 5

Ehhh... přemýšlím, co bych k tomu řekla.
A do prdele!
Začalo to jako příhody Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera a Červenáčka. Akorát měli holé lebky a v duchařské seanci nehodlali vyvolat Velkého Vonta. Měli lepší nápad a raději pozvali na pohovor jednu ze zrůd nacismu. Proč ne. Ale pak... Pak to šlo všechno ráz na ráz a dopadlo to stejně blbě, jako prázdná flaška tuzemáku na dně Velkého Dářka.
Nestačila jsem říct ani varovné "bacha" a obci Škrdlovice se snížil počet obyvatel. A nízká porodnost za to opravdu nemohla. Zvrat stíhal zvrat a jelikož jsem zapřísahlý čistokrevný Čech, nebo spíš Moravák, "WTF" u mě nezaznělo. "To jako fakt?" "To si dělá prdel?" jsou jedny z mála vět, které se dají veřejně v komentáři publikovat...
Byl to masakr... a ne motorovou pilou, ale (spoiler) nemělo k ní daleko :D