Co táta dělá, je vždy dobré / Co dělal, vždy dobře udělal

Povídka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky (54 pohádek)


Příběh o starém sedláku, jenž se vydá na trh vyměnit koně. Smění ho za postupně kravku, ovci, husu, slípku a pytel shnilých jablek. Nato se s ním v hospodě vsadí Angličané, že za takový handl dostane od své ženy rány místo polibku. Muž je přesvědčuje, že jeho paní bude považovat každý jeho čin za dobrý. To se i stane a Angličané ocení její veselou mysl, načež vyplatí sedlákovi sázku.

Komentáře (1)

Přidat komentář

JulianaH.
04.04.2022 4 z 5

Klasická kumulativní pohádka o sedláčkovi, jenž „měnil, až vyměnil“. Nečekala jsem, že by se mi líbila. Ale zachycuje tak krásný obraz manželské lásky a dobré mysli, že mě prostě okouzlila. A ten nádherný popis dánského venkova v úvodu!

„Jistě jste už byli někdy na venkově a viděli tam staré, selské stavení, došky pokryté. Roste na něm mech, a na hřebenu střechy bývá čapí hnízdo. [...] Okna má nízká, a jenom jedno z nich možno otvírati. Nad plotem sklání se bez, vedle plotu pod zkřivenou vrbou nalézá se kalužina, v které si husy a zejména kachny se svými kachňaty velmi libují. Mimo to vyskytne se před vámi mimo nadání domácí pes, štěkající na každou neznámou věc i osobu.“