Časožrouti / Langolieri

Povídka od: Stephen King
Z knihy: Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady, Čtyři po půlnoci


Při nočním letu z Los Angeles do Bostonu se na palubě Boeingu 767 probudí deset cestujících. Ostatní včetně posádky zmizeli během půl hodiny po startu. Na palubě je naštěstí pilot, který letí domů. Ujme se řízení, ale když se mu podaří přistát v liduprázdném světě, čekají tu na celou skupinu cestujících Časožrouti…

Originální název:

The Langoliers


Rok vydání originálu: 1990

Komentáře (4)

Přidat komentář

Terva
včera 5 z 5

„Otec říkal,
že když nejste součástí
CELKOVÉHO OBRAZU,
přijdou časožrouti
a vyjmou vás z obrazu úplně.“

„Pokud všichni zmizeli, tak kdo řídí letadlo?“

Časožrouty jsem dřív viděl zfilmované, a až pak jsem se dostal k povídce samotné. Televizní film z roku 1995 natočil Tom Holland. Na svou dobu to byly tři hodiny celkem napětí. Dnes už by to nikdo skoro neocenil. Už jsme zhýčkaní časem a bez super digitálních efektů film ani nedokážeme (d)ocenit. Ale já si užíval jak film, tak i tento psaný příběh. Časožrouti jsou napínavé drama o cestování časem.

Malá ochutnávka:
Probudila se na neznámém místě a zjistila, že její průvodkyně zmizela. Jistěže je to strašidelné, i když zmizela jen dočasně – koneckonců si nemohla odskočit k nejbližšímu stánku s rychlým občerstvením, protože dostala na něco chuť. Letí přece ve výšce jedenácti kilometrů. A pokud jde o to podivné ticho v kabině . . . vždyť je to noční let. Ostatní cestující zřejmě spí.
„Všichni?“

Zajímavostí je fakt, že přeživší z letu 737 byli opravdu přeživší. Ti co se s nimi do jiného času nedostanou prostě protečou filtrem a zmizí. Ten opačný efekt „únosu“ je v příběhu to nejmrazivější, co si o tomto tématu můžete myslet. Příběh je dramatický až do samého konce. Ovšem ten konec se mi zdál na mistra Kinga až moc miloučký a veselý. Ale i tak dávám plný počet hodnocení.

Citát: Ve vzduchu nemůžeme zůstat věčně.

Ivan Kučera
06.01.2024 3 z 5

Novela šmrncnutá sci-fi. King a sci-fi k sebe ide podobne „hladko“, ako zmrzlina ku kefíru, ale výnimka potvrdzuje pravidlo a toto je ten prípad. Nápad je skvelý a chytľavý. Istým spôsobom každý z nás si dokáže predstaviť samého seba, ako letí lietadlom, zadrieme, zobudí sa a zrazu bum, ŠOK! Polovica pasažierov bez stopy počas letu tajuplne zmizla, zostali po nich len osobné veci ako batožina, kardiostimulátor (!!), doklady atď. Stroj sa stále vznáša vo vzduchu, z vysielačky však nik neodpovedá, všetci sú zmätení, nikto z „preživších“ nevie, čo sa stalo a keď pozrú von, nevidia pod sebou žiadne svetlá miest. Mrazivú záhadu sa autorovi prekvapivo nepodarilo zničiť ani jej postupným odhaľovaním. Je to „pekná“ štúdia charakterov, ktorá v rámci Kingovho sveta vyvrcholila peckou Pod kupolou. Autor veľmi dobre vie, ako sa ľudia správajú pod vplyvom extrémneho tlaku. Z niektorých sa stávajú statoční hrdinovia, z ďalších podradní zbabelci mysliaci len na seba. Vždy to tak bolo a vždy to tak s nami, ľuďmi, aj bude. Ale na 4* to nevidím, King napísal oveľa väčšie bomby. V r. 1995 podľa Časožrútov vznikla TV mini-séria s Bronsonom Pinchotom a Davidom Morseom (Zelená míľa, srdce Atlantídy). Nebola zlá, ale doplatila na slabý rozpočet, ktorý sa tragikomicky podpísal na žalostne zle stvárnených „žrútoch“ (apropo, King v nej mal cameo).


MamaKnihomolka
01.10.2023 4 z 5

Povídce Časožrouti se napětí nedá upřít. Jste napnutí téměř od první stránky až do poslední. Stále jsem přemýšlela co se může stát, jak se to vyřeší a kdo vůbec časožrouti jsou.A když se objevili... Stálo to za to.
King si tentokrát vzal do parády trhliny v čase a cestování v něm. Což je téma, které zajímá každého, ale je hodně ošemetné a za mě je potřeba ho správně uchopit a nepřekombinovat to. King to pojmul skvěle a vše do sebe krásně zapadlo.
Líbilo se mi, že hodně velkou roli hrála i psychika zbylých pasažérů. Na to kdyby se autor vykašlal, tak ta povídka nebude stát za nic.
Jedinou výtku mám a to jen to, že jsem čekala více času s časožrouty a dozvědět se víc o nich. Ale chápu, že vzhledem k jejich destruktivnímu chování to nešlo.

luksky
22.11.2022 5 z 5

Povídku jsem poprvé četl již před lety, ale rád jsem si ji znovu zopakoval. Tady je škoda, že z ní neudělal novelu, někde více rozvinout, trochu upravit a doladit zakončení...ale za mě i tak super.