Americký cigarety

Povídka od: Jiří Hájíček
Z knihy: Dřevěný nůž


Americký cigarety
/Povídka z knihy Jiřího Hájíčka Dřevěný nůž/
------------------------------------------------------
Autor popisuje jeden den v kadeřnictví malého města. K večeru se přišel dát ostříhat starý středoškolský profesor. Při střihání vypráví kadeřnice o své dceři Alici, která se nedávno vrátila z Kalifornie po ročním pobytu v rodině, kde hlídala děti. Pan profesor byl její třídní učitel na gymnasiu.
Alici Amerika ji uchvátila a tak se těžko smiřuje s poměry v Česku. Na vysokou přestala chodit , ale jezdí každý týden do Prahy. Údajně tam žije z překladatelství a přespává u kamarádů na vysokoškolské koleji. Táhne jí to zpět do USA. Je to něco silného, ale neřekne, co.Rodiče nemají peníze na to, aby ji poslali studovat za moře. Už je 8 měsíců zpátky doma. Úplně se změnila od doby před pobytem v Kalifornii.
Kadeřnice poprosila profesora, aby jí přeložil do češtiny dva dopisy, které Alici došly z USA . Tajně si je od Alice vypůjčila.. Avšak profesor nedokázal hovorovou americkou angličtinu přeložit.
Profesor má podobné problémy s vnukem, který po prvním roce studia práv rovněž odjel do USA. Měsíc tam pracoval , pak cestoval po státech a vrátil se o měsíc později než měl. Po návratu se na práva nevrátil a nejraději by si na Šumavě postavil srub a žil tam. Profesor to komentuje. Amerika je velmoc a jednou nás schlamstne.. Proniká do Evropy už dlouho a pořád víc hospodářsky a taky životním stylem, módou a kulturou vůbec. Americké filmy,
c i g a r e t y , auta, oblečení. Státníci spojují Evropu, aby se ubránila Americe.
Když kadeřnice večer zavírá , zasvítí jí do očí červený billboard s reklamou na americké cigarety Marlboro Country. Ale přesto je klidnější, když jde po náměstí , a Amerika jí připadá obrovsky daleko.

Rok vydání originálu: 2004

Komentáře (1)

Přidat komentář

gersie
21.07.2018 4 z 5

Tato povídka docela vybočuje z řady. Je velice otevřená a čtenáři zanechává víc otázek než odpovědí.....