Albert

Povídka od: Lev Nikolajevič Tolstoj
Z knihy: Milostná dueta, Kozáci a jiné povídky (10 povídek), Poviedky, Smrt Ivana Iljiče (5 povídek)


Albert je starý houslista nesmírného talentu, ale neuspořádaného života. Nemá byt, nemá peníze, zato má žár a žízeň. A to by nikdy nevyměnil za dobré bydlo - o tom se přesvědčí hlavní hrdina povídky Dělesov, který ho vezme k sobě a chce ho zbavit pití.
---
Předobrazem Alberta byl bývalý člen orchestru Petrohradské opery Georgij Kizevetter, houslista, geniální blázen a pijan, který Tolstému vyprávěl historii svého života.
Tolstoj povídku nejprve nazval Hynoucí (Пропащий, propaščij), pak změnil název na Nahlodaný (Поврежденный povrežděnnyj), pak na Ztracený (Погибший, pogibšij); nakonec vyšla pod názvem Albert.

Originální název:

Альберт (Albert)


Rok vydání originálu: 1858

Komentáře (1)

Přidat komentář

meluzena
06.03.2022 5 z 5

Albert je starý houslista nesmírného talentu, ale neuspořádaného života - nemá byt, nemá peníze, zdraví mu zrovna neslouží a asi to nemá v hlavě úplně v pořádku, zato má ten správný umělecký žár a neustálou žízeň.
Když hlavní hrdina, aristokrat Dělesov zažije Albertovo houskové vystoupení a uvidí, v jak žalostném je stavu, rozhodne se vykonat dobro - vezme Alberta k sobě, oblékne ho a živí a chce ho zbavit pití. Jenže v této zlaté kleci Albert vadne jako utržená květina a Dělesov pochopí, že pro Alberta je volnost důležitější než cokoli na světě.

Mistrovská povídka, v níž Tolstoj vystihl neuspořádanou povahu umělcovu i působení hudby na lidskou duši. Vynikající psychologický vhled do světa hudby, jaký známe již z Tolstého Kreutzerovy sonáty.
---
„Boziová je dobrá, velice dobrá,“ odpověděl. „Je neobyčejně skvělá, ale tady to člověka nechytne,“ ukázal si na vpadlá prsa. „Zpěvačka musí mít žár, a ona ho nemá. Potěší, ale nedrásá!“
---
„Petrov je veliký talent, jenomže vede moc veselý život.“