A z prachu povstal...

Povídka od: Vít Martin Matějka
Z knihy: Žoldnéři fantasie: Lovci monster


Jedná se o povídku z alternativní historie, kdy Německo zvítězilo a Češi Říši slouží jako levná pracovní síla. Čech Pavel pracuje v nemocnici jako zřízenec a miluje německou sestru Ingrid. Když je za odměnu přeložen do výzkumného ústavu molekulární genetiky, dostává tajný odbojový úkol.

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (2)

Přidat komentář

Skallarix
13.08.2018 5 z 5

Víte, mám velikánskou slabost pro tyto kulisy alternativní historie. "Coby-kdyby". Co by bylo, kdyby vyhrála tu, či onu válku "druhá strana" v průběhu dějin, jak by vypadal svět a zda-li by byl tak až infernálně dystopický, jak se nám každý snaží vštípit.... Samozřejmě, dnes je už trestné v některých případech jen o tom uvažovat. Ale dosti filozofie. K povídce.. -

Vít Martin Matějka si zvolil právě takové kulisy pro svou povídku, jak jsem zmiňoval výše. "Co kdy by...". A zhostil se úkolu vcelku slušně. Dobře se četla a měla spád. Samozřejmě některé scény byly až přehnané (démonizování nepřátel a černobílost světa striktně rozděleného na nacisty a jejich odpůrce), tomu se bohůmžel autor nevyhnul. Ale děj samotný byl promyšlený, dobrodružný a napínavý. Musím uznat, že se jednalo více o "klučičí" čtení, neboť poslední scéna byla jak vytržená ze starého známého Wolfensteina. Ale i přes tyto "neduhy" musím uznat, že povídka byla velmi dobrá!

cori
17.09.2017 4 z 5

Povídka zpracovává zajímavý nápad o klonování nových bojovníků i starých vůdců. Že hlavní hrdina nedopadne dobře, je jasné hned od začátku.