Yoku Yoku oblíbené citáty

☰ menu

Vrah se tiše přesouval ze střechy na střechu, dokud mu ruch strážnice nezůstal dost daleko za zády. Dalo by se říci, že se pohybuje jako kočka, až na to, že se nezastavoval, aby pomočil různé věci a tak si označkoval hranice svého teritoria.
Terry Pratchett

„Co je to za věcičku?" zeptal se děkan. (...) „Říká se tomu rýč," odpověděl mu starší pAsák. „Viděl jsem, jak ho používá zahradník. Zastrčíte ten ostrý plochý konec do země. Pak to ale začíná být poněkud technicky náročné."
Terry Pratchett

Tady platí klasická rovnice: Vědění = síla = energie = hmota = množství. Skutečně dobré knihkupectví není vlastně nic jiného než vylepšená černá díra, která umí číst.
Terry Pratchett

Vždycky mějte na paměti, že tentýž dav, který jásá při vaší korunovaci, bude stejně jásat při vaší popravě.
Terry Pratchett

Ukradnete sto tolarů a jste malý zlodějíček. Ukradnete statisíce a víc a jste buď vláda, nebo hrdina.
Terry Pratchett

Lež oběhne svět dřív, než si pravda stačí obout boty.
Terry Pratchett

Život je proces, při němž zjišťujete, jak daleko můžete v tom či onom zajít, i když pravděpodobně i v hledání toho, jak daleko můžete v tom či onom zajít, můžete zajít příliš daleko.
Terry Pratchett

Když jste schopni se něco naučit, dokážete přijít i na to, jak.
Terry Pratchett

Jednou z největších civilizačních pohrom je učený hlupák.
Karel Čapek

Člověk by měl o všem vědět něco a o něčem všechno.
Karel Čapek

Jsou lidé, kteří nemají vůbec žádného koníčka, ale takové osoby jsou zvláštní hříčkou přírody - tak jako leváci, svatí, vegetariáni a jiné výjimečné zjevy. Normální člověk se však obyčejně vyživuje jistým víceméně tichým šílenstvím, kterému se říká koníček.
Karel Čapek

Kniha je nejmocnější zbraní národa. Národ, který si váží knih, váží si zároveň své duchovní nezávislosti a neztratí ji, dokud bude mít svou literaturu.
Karel Čapek

Mají-li se volnost a láska vylučovat, volím volnost. Raději černá křídla než růžová pouta.
Karel Čapek

Trpím životem? Jak bych netrpěl. Miluji život? Jak bych ho nemiloval. Je v tom tedy rozpor? Ne, je v tom život sám.
Karel Čapek

Bláznovství je tragické a sluší se je chápat. Hloupost se nemá chápat, nýbrž vyvracet...
Karel Čapek

V kolika věcech se díváme, kam vlaje kouř, místo abychom se dívali, odkud vítr vane.
Karel Čapek

Mezi tím, co chceme a co musíme, se utváří celý náš život.
Karel Čapek

Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.
Jaroslava Kolářová

Tři prsteny pro krále elfů pod nebem, Sedm vládcům trpaslíků v síních z kamene, Devět mužům: každý je k smrti odsouzen, Jeden pro temného pána, jenž dlí na trůně v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže, Jeden všechny přivede, do temnoty sváže v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. (Pán prstenů)
J. R. R. Tolkien

Svět se změnil. Cítím to ve vodě. Cítím to v půdě. Cítím to ve vzduchu. Mnohé, co kdysi bylo, je ztraceno.“
J. R. R. Tolkien

Když nemůžete něco najít, nejlepší věc, kterou můžete udělat, je hledat. Pakliže hledáte, jistě určitě něco najdete, ale není to vždy to, oč vám jde.
J. R. R. Tolkien

Kde vůle neschází, cesta se nachází.
J. R. R. Tolkien

Jediný sen je silnější, než tisíce skutečností.
J. R. R. Tolkien

Neznám vás ani polovinu tak, jak bych rád; a ani polovinu vás nemám rád tak, jak si zasloužíte. (Společenstvo prstenu)
J. R. R. Tolkien

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.
J. R. R. Tolkien

Lidé s fantazií nejsou nebezpeční. Nebezpeční jsou jenom ti, kterým fantazie chybí, takoví, co jdou jako kůň s klapkami na očích, kteří si neumějí představit, že může být ještě něco jiného, než oni myslí, že by mělo být.
Jan Werich

Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči.
Jan Werich

Sentimentalita je vulgarizace smutku.
Jan Werich

Vědy je zapotřebí, ale kdyby Newton byl ležel někde jinde a nepadla mu na nos ta hruška, nebo co to bylo, a neupozornila ho na to, že je taky přitažlivost zemská, tak by ta přitažlivost byla dál. On by ji neobjevil, objevil by ji někdo jinej. Za minutu, za vteřinu, za sto let. Ale kdyby Shakespeare nenapsal Hamleta, tak nikdy nebyl. Kdyby velký umělci neudělali svoje dílo, tak jsme byli o to chudší, protože umění je komunikace.
Jan Werich

Ono je to jako v tý starý cirkusácký anekdotě, jak říká ředitel klaunovi: „Klaune, proč ten kůň nezpívá?“ A klaun odpoví: „Není mu dáno.“ A ředitel řekne: „Tak mu dejte!“ A v tom je celej vtip umění: komu není dáno, tomu se dát nedá.
Jan Werich

Kdo se umí smát sám sobě, má právo se smát všemu ostatnímu, co mu k smíchu připadá.
Jan Werich

Příroda dala ženám pěknou postavu, aby se jí chlubily. Jinak v tom shonu za živobytím by se mohlo stát, že by si jich mužští nevšimli nebo by si jich všimli až pozdě, a množení by došlo úhony. Takže to ženské chlubení má význam – jenže ono je to jiné chlubení, když si pěkná ženská vykračuje jakoby nic, nekouká po nikom, ale vidí všechno. A jiné, když pěkná ženská jde, co krok, to bok sem, bok tam, když upustí klíče, aby se mohla pro ně sehnout, a dělá, že neví, že má výstřih.
Jan Werich

Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí. Kdo myslí jenom na sebe, ochudí jiné o sebe, ochudí sebe o jiné, zakrní a zahyne.
Jan Werich

Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost.
Jan Werich

Všechno je konečné. Tak to říká rozum. I když cit mu do toho často rád kecá.
Jan Werich

Největší umění je být živ po svém.
Jan Werich

Král se přestal dívat do dálky a pravil: „Já byl líný vás poslouchat a teď jsem líný se ptát, o čem tu byla řeč,“ a zůstal králem ještě dlouhá léta, protože byl líný umřít.
Jan Werich

Dokonalost je znamenitá věc, ale má jednu vadu. Věští konec
Jan Werich

Odčinit nemůže nikdo nic. Mrtvého nevzbudíš, ztracená léta nevrátíš a probdělé noci strachu neobrátíš v sladký spánek bezstarostnosti.
Jan Werich

Vezměte si slovo prdel. To je v českém nadávání chrám. Umísťujeme tam vše, co se nám nepodařilo. Posíláme tam nepohodlné lidi. Dokonce tam voláme v zoufalství o pomoc. Určitě znáte lidi, kteří bez vole nedají dohromady větu. A tou přemírou ztratilo nadávání smysl. Stalo se zvukem. Když dneska řeknete exkrement, lidi se pohoršeně otočí. Když řeknete hovno, ani se neotočí
Jan Werich