adela7749 adela7749 oblíbené citáty

☰ menu

Zavše třeba dělat. Zlé či dobré, ukáže se později. Lituje se výlučně bezčinnosti, nerozhodnosti, váhání. Činů a rozhodnutí, i když někdy přinášejí smutek i žal, nelituje se.
Andrzej Sapkowski

Vzpírat se osudu je stejně nebezpečné jako odevzdat se do jeho rukou. - Zaklínač II.
Andrzej Sapkowski

Zní hluše srdce zvonu hlas, o smrti píseň zpívá, o smrti, jež má tolik krás, víc, než-li svět nám skrývá. (Marigold)
Andrzej Sapkowski

Temnota stále existuje. Navzdory šíření pokroku, který nám káže věřit, že rozhání stíny, eliminuje ohrožení a zahání strach. Přesto až doposud pokrok v tomto směru mnoho úspěchů nedosáhl. Doposud se nám pokrok spíše snaží namluvit, že temnota je pouze pověra, jež zastiňuje světlo a že se vlastně není čeho bát. Jenže to není pravda… Protože vždycky bude existovat temnota. A vždycky se bude v temnotě skrývat Zlo, vždycky v ní buou tesáky a drápy, vražda a krev. A vždycky budou zapotřebí zaklínači. Aby se objevovali všude tam, kde budou užiteční. Tam, odkud se nese volání o pomoc. (Bouřková sezóna)
Andrzej Sapkowski

Před tím, co se má stát, přece nikdo neuteče. - Zaklínač II.
Andrzej Sapkowski

Protivy se přitahují. - Zaklínač I.
Andrzej Sapkowski

Pravda je jen střípek ledu.
Andrzej Sapkowski

Nikdy nemáš druhou příležitost udělat první dojem.
Andrzej Sapkowski

Nikdo neunikne svému osudu. - Zaklínač II.
Andrzej Sapkowski

Nejsem zbožný poustevník, nečinil jsem v životě jen dobro. Mám-li však volit mezi dvěma zly, nevolím raději vůbec. - Zaklínač I.
Andrzej Sapkowski

Meč osudu má dvě ostří... Jedním jsi ty.
Andrzej Sapkowski

Lidé si s oblibou vymýšlejí nestvůry a hrůzy. Sami si pak připadají méně odporní.
Andrzej Sapkowski

Jediné, co je všem souzeno, je smrt.
Andrzej Sapkowski

Jak jsi říkal, lidé hledí více na to, kým jsi byl, než na to kým jsi. (Bouřková sezóna)
Andrzej Sapkowski

Inu, hanebný svět nás obklopuje všude kolem nás. Ale to přece není důvod, abychom byli ještě hanebnější. - Zaklínač II.
Andrzej Sapkowski

Intolerance a pověry odjakživa doprovázely lidskou hloupost a nikdy, jsem si jist, nebudou z našeho světa z gruntu vykořeněny, neboť stejně tak věčné jsou jako hloupost samotná. Kde se nyní tyčí pohoří, bude se jednou vlniti oceán; kde je dnes mořské dno, bude jednoho dne poušť. Leč hloupost zůstane hloupostí. - Zaklínač III.
Andrzej Sapkowski

I pravila věštkyně zaklínači: "Takovouto dám ti radu: obuj si boty železné a do rukou vezmi hůl železnou. Jdi v botách železných až na světa konec a cestu před sebou holí poklepávej a slzami smáčej. Jdi přes oheň a vodu, nezastavuj se ani neohlížej. A až ochodíš podrážky železné, až obrousíš hůl železnou, až od větru a žáru oči ti vyschnou tak, že ani slzu neuroníš, dojdeš na konec světa a najdeš to, co hledáš a co miluješ. Možná." I vyrazil zaklínač přes oheň a vody, vůbec se neohlížel. Ale nevzal si ani železné boty, ani hůl. Vzal si toliko svůj zaklínačský meč. Neposlouchal slova věštkyně. A dobře udělal, protože to byla mizerná věštkyně."
Andrzej Sapkowski

Elfové věří, že jestli znovu navštívíš místo, kde se stalo něco důležitého, může se událost zopakovat. Říkají tomu... smyčka osudu. - Zaklínač V.
Andrzej Sapkowski

Co svět světem stojí, zemí táhnoucí vojska zabíjejí, drancují, vypalují a znásilňují, jen s tím rozdílem, že ne vždy v tomto pořadí. Tak se to obvykle dělá. Co svět světem stojí, vesničané spolu se svými ženami, dětmi a dobytkem se schovávají po lesích a když všechno skončí, vracejí se zpátky... - Geralt z Rivie, Zaklínač II: Meč osudu
Andrzej Sapkowski

Čarodějku na procházce v háji uštkly zmije, všichni hadi pochcípali, ale vědma žije. - Zaklínač IV.
Andrzej Sapkowski

Být neutrální neznamená být lhostejný a bezcitný. Není třeba zabíjet v sobě city. Stačí v sobě zabít nenávist. - Zaklínač III.
Andrzej Sapkowski

„Blábol,“ konstatoval zaklínač. „A navíc se ani nerýmuje. Každé pořádné proroctví musí být ve verších.“ (Zaklínač- Poslední přání- Menší zlo)
Andrzej Sapkowski

"Vykonali jsme dobrý skutek a za to zaplatíme, neboť za hloupost se vždycky platí." (Boží bojovníci)
Andrzej Sapkowski

"Pokrok," pronesl důrazně, "bude zaháňat tmu, poněváč k temu pokrok slúží, tak jako prdel k sraní. Bude furt víc a víc světla a nikdo sa už nebude bát tmy ani Zla, co se v něj skrývá. Přijde taký den, že už na Zlo nikdo nebude věřit. Ale vždycky někde ostane tma a v něj Zlo. Vždycky budu kdesi číhat tesáky a drápy. A vždycky budu potřební zaklínači." - Zaklínač VII.
Andrzej Sapkowski

"Po schodišti z mrtvol nelze vystoupit na nebesa, po něm se schází do pekel." (Boží bojovníci)
Andrzej Sapkowski

"Pletl jsem si vesmír s hvězdami odrážejícími se na vodní hladině" - Čas opovržení
Andrzej Sapkowski

"Mají pravdu pane zaklínači... Hanebný svět nás obklopuje, to však neznamená, že musíme být ještě hanebnější..."
Andrzej Sapkowski

"Každý něco viděl. Každý sa někdy nasral. Každý stratil nějaký sen. Tak to bývá, tak to vždycky bývalo a vždycky bude." - Zaklínač VII.
Andrzej Sapkowski

"A já si zase myslím, ... že všechno zlo tohoto světa pochází z myšlení. Zvláště, když se myslet pokoušejí lidé, kteří k tomu nemají žádné předpoklady." (Narrenturm)
Andrzej Sapkowski

... víš, kdy pohádky přestávají být pohádkami? Ve chvíli, kdy jim někdo začíná vážně věřit. - Zaklínač IV.
Andrzej Sapkowski

... byl sem na vojně... Potem mňa zvolili za fojta. Pustím sa do politickej karyjéry. Všade inde je velká konkurence, ale v politice hlupák řídí a zloděj drží kasu. Je lehké sa uplatnit. - Zaklínač VII.
Andrzej Sapkowski

"Rytíř bez jizvy je kokot a ně hrdina." (Zaklnač - Hlas rozumu)
Andrzej Sapkowski