angloumene angloumene komentáře u částí děl

☰ menu

Azízův host / Host do domu / Návštevník

Zajímavá a vtipná povídka, kterou snadno může popsat přísloví, kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Dahl opět ukazuje svůj lehký smysl pro humor a čtenáře skrze hlavní postavu lehce klepne přes prsty. Kdyby snad některý z náš někdy pomyslel na nějaké to nevázané povyražení povyražení, možná si nechá zajít chuť.

20.08.2017 4 z 5


Něvská třída / Něvský prospekt / Nevský prospekt

Něvská třída, neboli tepna Petrohradu. Místo, kde se odehrává vše důležité tohoto města. Pozor, jedná se ale také o místo, kde se rozhodně nevyplácí nahlédnout dámě pod klobouček. Natož se za ní rozběhnout a snít o jejím srdci.

19.07.2017 4 z 5


Jak princezna hádala až prohádala

Tradičně podaná pohádka o princezně, která hledá ženicha s pomocí hádanek. Tentokrát s trošku netradičním, ale vlastně nijak neočekávaným koncem :)

Pohádka je čtivá a jistě potěší při každém čtení na dobrou noc. Trošku odrostlejšímu čtenáři ale už nic moc nepřináší.

21.03.2017 3 z 5


Rájem i peklem

Jednoduchá, nadčasová povídka o hledání diamantů v Amazonském pralese. Příběh přes svou jednoduchost zaujme příjemně napínavou dobrodružnou linkou.

12.11.2016 4 z 5


Děvka z menzy / Děvka z mensy / Intelektuálka na predaj

Opravdu vtipné znázornění světa, kde je zločinem debatovat s cizí ženou o intelektuálních tématech. A tak nezbývá nic jiného, než potají vyhledat služby intelektuální prostitutky u které si dokonce můžete vybrat téma, o kterém se budete dnes večer bavit. Ale pozor, čím je dílo rozsáhlejší, tím vyšší taxa se platí!

24.10.2016 5 z 5


Obrana Allenova

Opravdu vtipné, sebe ironické dílko, které zpříjemní i ten nejšedivější den. Jeden z Allenových vrcholů humoru.

24.10.2016 4 z 5


Postava Kugelmasse

Postava Kugelmasse je trochu slabší, než ostatní Allenova díla. Povídce tak nějak schází hlubší kouzlo prožívaného románku. Navíc ani závěrečné vyvrcholení není příliš působivé nebo překvapivé.

24.10.2016 3 z 5


Smrt klepe na dveře

Trochu slabší Allenův příběh a osobní smrti a nástrojích jak ji obejít. Nejjednodušší bude, pokud budete sami pěkné nemehlo.

24.10.2016 3 z 5


Šílencův příběh

Povídky od Woodyho Allena mě příjemně překvapily svou originalitou a příjemně podaným humorem. Šílencův příběh není žádná výjimka. Autor se nebojí tak trochu Frankensteinovského experimentování, aby mohl poukázat na to, že duše muže může být občas tak trochu nenapravitelná.

24.10.2016 4 z 5


Svědkyně obžaloby / Svědek obžaloby / Svedok obžaloby

Jako další povídky od A. Christie i tato překvapí opravdu působivým vyvrcholením celého děje.

24.10.2016 4 z 5


Slavičí hnízdo / Vila Filomela / Vila Slavík / Slávičie hniezdo

Slavičí hnízdo nejprve působí jako tak trochu tuctová a předvídatelná povídka. Nakonec se ale ukáže, že nic není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát a čtenáře překvapí působivé vyvrcholení děje.

24.10.2016 4 z 5


Královský rubín / Dobrodružství s vánočním pudinkem / Dobrodružstvo s vianočným pudingom

Velice čtivá povídka, která na vás dýchne kouzlem tradičních Vánoc. Sám Poirot samozřejmě překvapí svou bystrostí a pohotovým úsudkem, díky kterým se mu podaří lapit troufalého zloděje.

24.10.2016 4 z 5