ZvědaváEva ZvědaváEva komentáře u knih

☰ menu

Devatenáct set osmdesát čtyři Devatenáct set osmdesát čtyři George Orwell (p)

Autor barvitě vylíčil ponurost a bezútěšnost světa, kde plebsu musí stačit nejodpornější břečka místo kvalitní stravy (ale vše s označením "Vítezství"), informace, jejichž spolehlivost a pravost nelze ověřit, chvilky nenávisti, kdy má plebs na povel projevit postoj k nepříteli a taky vztahy do kterých může výchova, vzdělávací systém nebo všudypřítomní špiclové zasáhnout...kéž by šlo napsat, že jde o román o totalitní minulosti. Bohužel, zdá se, že nás leccos z děje románu ještě čeká (a zkreslování historických informací se už i děje).
Pozor, kniha se čte jedním dechem, ale z mysli ji už nevytěsníte...

17.10.2022


Od kompasu k GPS Od kompasu k GPS Hiawatha Bray

Docela mrazí, když si člověk uvědomí, že kosmický výzkum a dnešní technologie jsou v podstatě výdobytkem studené války...

11.10.2022 4 z 5


Ze Strahova do NASA: Cesta za americkým snem Ze Strahova do NASA: Cesta za americkým snem Martin Kroupa

Kniha je velmi čtivá a inspirativní ve smyslu přes překážky (doslova) ke hvězdám. Zajímavé pro mě bylo srovnání některých aspektů života v USA a ČR (zdravotní pojištění, prokazování finanční situace přistěhovalců...) koneckonců přístup ke zdravotnictví a nastavení financování sociálního a zdravotního systému je v ČR hlavní předvolební téma, ne?
Potěšily i odkazy na zajímavou literaturu ohledně programů Mercury a Apollo (Memoáry Eugena Kranze)

11.10.2022 5 z 5


Z kuchyně do vesmíru Z kuchyně do vesmíru Petr Kulhánek

Knížka je čtivá, kapitola o vodě a jejích skupenských přeměnách sice může působit zbytečně zdlouhavě, ale ruku na srdce, všichni ty poznatky využíváme v kuchyni! A já už konečně vím, jak funguje mikrovlnka (jen na ty pokusy doma nemám vyřazený kus).

Ale je pravda, že některé pasáže by mohly být osvětleny více...

11.10.2022 5 z 5


Uspořádání světa Uspořádání světa Henry Kissinger

Knihu bych doporučila nejen studentům humanitních oborů, ale všem, kdo se alespoň trochu zajímají o mezinárodní dění. A nyní obzvlášť!
Autor představuje dějiny jednotlivých geopolitických regionů V KONTEXTU a poté ukazuje současné palčivé problémy daného regionu.
Brilantní je kapitola o vlivu technologického pokroku na (především) zahraniční politiku. Nevídané množství informací, které má veřejnost i vrcholní politici k dispozici paradoxně nevede k lepšímu pochopení světa, ale k zahlcení "fakty" k jejichž analýze interpretaci mnohdy pro "nutnost odezvy na sociálních sítí" současní "leadeři" nemají čas. Jsou pak jejich rozhodnutí uvážená, nebo spíše podléhají emocím a společenským trendům? To nechť posoudí každý čtenář sám...

11.10.2022 5 z 5