Zuzik220 Zuzik220 komentáře u knih

☰ menu

Zlomky nekonečna Zlomky nekonečna Adéla Rosípalová

(SPOILER) Naposledy jsem četla knihu, která takhle postrádala děj, Medovník s pepřem. Nechápu, že ta dostala takovou bídu a tady u téhle knížky si toho nikdo nevšímá. Jediné, co se tam děje je, že Erik postupně umírá na nevyléčitelnou nemoc, která je vymyšlená a vůbec nedává smysl. Není tam žádné napětí, protože od začátku jste obeznámeni s tím, že přežít tuhle nemoc nejde. Následkem toho se celou knihu příšerně nudíte, nenajdete žádný zvrat a konec víte od začátku.
Matt je naprosto plochá postava, kterou definuje jen to, že je zamilovaná do umírajícího kluka. A že mu nejde matika. Super. Nejzajímavější postava byl Erik. Vedlejší postavy taky nudné a některé dokonce naprosto zbytečné (třeba Bailey).
Další velký problém, který jsem s knížkou měla - americké prostředí, které ale působilo česky, takže se kniha s klidem mohla odehrávat v Česku. Věčně zmiňované rohlíky (nemají v USA), bowling který stojí 100usd na osobu? To kdo by si mohl dovolit? Střední škola, kde jsou třídy a dvoumístné lavice no a spousta dalších do očí bijících chyb.
Čekala jsem nějaké hlubší myšlenky týkající se vyrovnávání s blížící se smrtí, ale ani ty jsem nenašla. Nemyslím si, že by se umírající kluk, kterému zbývají tři měsíce, choval takhle - trvání na tom, že chce dál chodit do školy, i když mu nefungují ruce, nemůže psát a patrně by si bez pomoci ani nemohl dojít na záchod, protože by si nedokázal ani rozepnout poklopec. Neustále byl zavřený doma nebo na výletě s Mattem, s rodinou skoro netrávil čas. No prostě mi to celé nedávalo nejmenší smysl.
Do konce jsem to dočetla jen ze zvědavosti, protože jsem chtěla vědět, co všichni na té knížce mají. Odpověď jsem nenašla.

30.06.2023 2 z 5