Žujous Žujous komentáře u knih

☰ menu

Azurová step Azurová step Michail Alexandrovič Šolochov

Autor stál na straně bolševiků. Nicméně smrt jako smrt... Krutostí se dopustily obě strany, démon zla se ve vznikajícím SSSR rozpínal nad celou zemí. Autor líčí komunisty jako hodné - v to jediném se mýlí. ALe on byl přesvědčeným komunitou. A kdyby chtěl poukázat na zlo komunistů, šel by před popravčí četu. Mistrovský jazyk, pochmurné čtení, povídka co povídka s zle končící zápletkou.

18.09.2022 5 z 5


Výprava na Ararat - Říkali mu Ajšek Výprava na Ararat - Říkali mu Ajšek Arnošt Černík

Arnošt Černík, spisovatel, cestovatel, horolezec. Zahynul pod Huascaránem v r.1970 spolu s celou horolezeckou expedicí. Výprava na Ararat je jeho poslední rukopis,vydaný až v roce 2000. Ararat je doplněný knihuou "Říkali mu Ajšek", textově zpracoval L.Vejražka, který před tím napsal 2 knihy o Huascránu. Jde o vylíčení portrétu Černíka očima jeho známých.

18.09.2022 4 z 5


Hledání - 100 let Jedličkova ústavu v Liberci Hledání - 100 let Jedličkova ústavu v Liberci Lubomír Vejražka

Historie Jedličkova ústavu v Liberci. Kdo krom Liberecka ví, že krom pražské Jedličkárny je tu i ta liberecká? A že ji, tehdy pod jiným jménem, vybudovali za Rakouska-Uherska čeští němci? Jméno Jedličkův ústav získal německý ústav až po 2. válce. Historie je doplněná postoji a příběhy maminek a vyhcovatelek postižených dětí.

18.09.2022 4 z 5


Jizvy zůstávají - Dědictví zla stále živé Jizvy zůstávají - Dědictví zla stále živé Lubomír Vejražka

Pokračování Nezhojených ran - vynikající kniha. Na rozdíl od Nezhojených ran je štíhlejší - "jen" 250 stran oproti 700 stranám. Tedy se tou novou knihou čtenář spíše prodere. Zachycení totality mj. pohledem dítěte - smutné čtení. Je dobře, že je v knize nejen pohled na 50.léta, ale i na léta 60. a na normalizaci.

18.09.2022 5 z 5


Bolest přetrvává a cesta nekončí: Nesmazatelný otisk v podvědomí národa Bolest přetrvává a cesta nekončí: Nesmazatelný otisk v podvědomí národa Lubomír Vejražka

Navazuje na Nezhojené rány národa a na Jizvy zůstávají. Kromě tématu muklů a jejich rodin je tu dost zajímavý prvek - jak se dnes zlehčuje minulý komunistický režim. Vysvětleno dost dobře i pro ty, kteří tu dobu nežili a nemají moc info, anebo dobu žili ale barví si ji do růžova. Postava MLŽILKA - symbol překrucování minulosti a zamlžení zločinů KSČ je dost dobrá!

18.09.2022 5 z 5


Nezhojené rány národa Nezhojené rány národa Lubomír Vejražka

Šíleně dlouhé a emočně namáhavé čtení, ale ... zlo, které přinesla KSČ nelze popsat na sto stránkách odlehčenou zábavnou formou. Kdo se nebojí a koho zajímá minulost, ať otevře. Nikdy už pak nebude smířlivě koukat na ty jedince, kteří básní, jak bylo za komunistů lépe

18.09.2022 5 z 5