Zlá panda Zlá panda komentáře u knih

☰ menu

Mandaríni Mandaríni Simone de Beauvoir

Přečetla jsem teprve polovinu knihy a už teď vím, že druhá polovina nemůže moje mínění v žádném případě změnit. Jsem jí plná jako karafa přetékající vínem. Někdo přede mnou psal, že je román vyčpělý, já cítím naopak extrémně silnou spjatost s dnešním světem a se svým životem obecně. Je to román o lásce, o společnosti, o kultuře, o světě, o nejhlubších vnitřních pohnutkách. A nebere si servítky, to je to zásadní. Bez obalu mluví o nejrůznějších tématech včetně sexu a tím vystupuje proti jeho (i v dnešní době) dosti tabuizované povaze. Láska při prvním čtení a první kniha, kde si zakládám řady záložek a podtrhávám celé odstavce.

25.02.2017 5 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Je to milé? Ano. Je to přívětivé? Také ano. Ale za tím se už skrývají pouze povrchní úvahy, které v mnoha případech opravňují lidskou hloupost a marnivost. Kniha se čte jako po másle a budí velmi pohodlný pocit spokojenosti, ale to je přesně to, k čemu podle mě knihy sloužit nemají (ano, nechám se radši rozdrtit na dřeň krutostí nebo černým humorem kritizujícím lidské pokolení a potom přemýšlet nad vlastní marností a nad tím, jak tu marnost aspoň trochu vyvážit).

06.02.2017