Yvet97 Yvet97 komentáře u knih

☰ menu

Ideální cíl Ideální cíl Tereza Hladíková

Kniha, která na první dobrou zaujme svým jednoduchým a čistým designem, který vás naladí na atmosféru celého děje. Pozornost upoutá především mužské čtenáře, kteří rádi sáhnou po titulu s chladnou obálkou obestřenou tajemstvím. Už podle vzhledu se máme na co těšit.

Jak již název vypovídá i vy se můžete stát ideální cílem, do kterého se autorka chtěla trefit.

Vypravěčem je sám hlavní protagonista. Závislák na alkoholu a trávě, zhýralec, týpek který nejde pro ostré slovo daleko. Zároveň je to člověk s nejednoduchou minulostí, která ho každým dnem pronásleduje a připomíná vše, čeho se v minulosti dopustil.

Seznamte se, Sharp Journey - mladý programátor, který má dojem, že mu celý svět leží u nohou. Že život je koktejlem whiskey, trávy, lehkých děv a pletek s oligarchy, které má těžce na háku.

Jeho křehkou mlhavou iluzi zboří jako domeček z karet Silver Hoard, který má pod svými křídly Darn - tanečnici, do které je Silver zamilovaný půlku knihy, než si to sám přizná.

Silver, je velice zajímavá postava, tak nějak ve vás vzbuzuje násilné choutky mu prohnat kulkou hlavu.

Kniha zaujme ostrým surovým dějem, který šlape jako švýcarské hodinky. Zvraty, intriky, peníze a moc. To vše jsou atributy této knihy.

Velice kvituji charaktery jednotlivých postav. Autorce patří obdiv za brilantní vykreslení nálad, prostředí a osobních pohnutek postav v této knize.

Po několika stránkách vás řádky vtáhnou plně do děje. Ani se nenadějete a budete sedět společně se Sharpem, v jeho kanclu na mol a s jointem u rtu na jeho sedačce.

S hlavou v dlaních můžete přemýšlet, jak tohohle zkrachovalce zachránit před jistou smrtí.

Děj, má dle mého názoru i skrytý etický podtón, můžete se sami zamyslet, zdali vám tato situace nepřipomíná dnešní svět.

Jednu výtku však k této knize mám. A to oslovení fešáku, jak ho odlučuje Darn.

Z počátku to může být roztomilé, ale ke konci knihy jsem toto oslovení už raději ignorovala.

Velmi povedená kniha, která však nebude patřit do rukou puritánů, kteří nemají rádi sprostá slova

10.01.2021 5 z 5