vojtech7746 vojtech7746 komentáře u knih

☰ menu

Zabiják Zabiják Émile Zola

Recenze-Zabiják
Naturalistický román, který patří do cyklu dvaceti románů Rougon Macquartové. Autorem je znamý francouzký spisovatel a jeden z předních představitelů naturalismu Émile Zola. Příběh odehrávající se ve Francii v 19. Století popisuje ničivý dopad alkoholu na uživatele a jeho okolí. Hlavní postavou je pradlena Gervaisa, která se snaží bojovat s démony svého manžela, jelikož už s jedním alkoholikem žila a ví, co za trápení to způsobuje . Bohužel je to běh na dlouhou trať a Gervaisa pomalu začíná docházet že to bude boj s větrnými mlýny. Nakonec se dostáva do problémů i ona sama.
Kniha na mě zapůsobila hlavně díky důkladnému popisu emocí u hlavních postav a postupné seznamovaní s postavami. Autor chtěl vytvořit pouto mezi čtenářem a postavami a vzbudit tak ve člověku, který tuto knihu čte lítost, soucit a strach o brzkou budoucnost hlavní postavy. Skvěle byl také vylíčen postupný dopad alkoholu na hlavní postavy. Hlavní hrdinové postupně ze střední třídy společnosti spadli až na samé dno, aniž by si toho čtenář zaujatý dějem všimnul. Při dočítaní posledních řádku jsem byl i já překvapený, kam až alkohol zavedl Gervaisu a obrátil jí život naruby.
Jedinou výtku s kterou se budu muset vypořádat já sám, je za mě až moc pochmurný konec. Na druhou stranu o tom naturalismus je a nemělo mě to překvapit
Shrnul bych to tím že kniha a poukázaní problémů s alkoholem je velice nadčasové, jelikož alkohol je mezi námi dodnes a spoustu lidí z nevinného laškování s ním ublížilo sobě, ale i svému okolí. Problémy a strasti by se měli určitě řešit jiným způsobem než tímto nebezpečným nápojem.

15.04.2021