vojtamar vojtamar komentáře u knih

☰ menu

Star Wars: Sbírka světelných mečů Star Wars: Sbírka světelných mečů Daniel Wallace

Jde o publikaci podobnou těm o kouzelnických hůlkách a létacích košťatech ze světa Harryho Pottera. U Star Wars univerza se pochopitelně světelné meče nabízejí jako první věc, o kterých vydat podobnou knihu. Design je moc pěkný, velkým plusem je, že kniha vychází až po ukončení "velké Skywalkerovské ságy" a jsou v ní tedy všechny meče v ní obsažené; navíc jsou ale k vidění i zbraně z dalších projektů - seriálů, komiksů, her... Takže pro SW fanoušky super. Hvězdu dolů dávám za některé nevyužité možnosti - mohlo tam být jednak více informací celkově, dále (alespoň někdy) více vyobrazení zbraní z více stran, případně "rozpitvaných" mečů; formát také není nejšťastnější (stejným nešvarem trpí i výše zmíněné knihy z univerza HP); no a nakonec - česká lokalizace také občas pokulhává, je poznat, že překladatel a korektor nejsou úplně největší fandové SW, jinak by dost věcí udělali jinak.

28.12.2023 4 z 5


Star Wars: Dobrodružství Anakina a Obi-Wana Star Wars: Dobrodružství Anakina a Obi-Wana Cavan Scott

Gamebook určený primárně dětem, nic složitého, žádné vypočítávání útoků a obran a házení kostkou, jak to bývá u sofistikovanějších knih tohoto typu. Zklamání ovšem přináší i fakt, že z dle mého odhadu tak u 70 % rozhodování nelze říct, která je ta "správná" varianta, častokrát je čtenář za řekněme rozumnější rozhodnutí či uposlechnutí příkazů starších mistrů naopak potrestán... Nevěřím, že někdo dojde ke správnému konci příběhu na první dobrou, aniž by neudělal alespoň dvě tři "chybné" volby.

11.10.2023 2 z 5


Atlas trusu Atlas trusu Iva Vilhumová

Příklad toho, že když je kniha o hovně, tak nemusí být "o hovně" :-) Tady totiž to, co přeneseně platí o velkém množství knih, platí doslovně - a je to super! Kniha o zvířecím trusu je skvělý nápad a zpracování vyšlo na jedničku.

06.04.2023 5 z 5


Guinnessova kniha zvířat Guinnessova kniha zvířat Mark Carwardine

Ve své - ještě neinternetové - době nepřekonatelná studnice informací o zvířecích rekordech, velmi přehledně zpracovaná a odzdrojovaná. Spousta informací je platná i dnes, ačkoli strýček google by je asi zodpověděl rychleji.

05.04.2023 5 z 5


Žraloci Žraloci Jonathan Sheikh-Miller

Knížka primárně pro děti, ale bereme-li ji tak, pak disponuje dostatečnou kvalitou a dá se doporučit k seznámení se žraloky a jinými parybami.

05.04.2023 3 z 5


Hadi Hadi Rachel Firth

Tato kniha je vskutku určena primárně dětem, přesto bych ji jako takový "úvod do hadaření" s klidem doporučil. Navíc mnohé fotografie jsou vskutku krásné a nedělaly by ostudu ani v "dospělejších" publikacích.

05.04.2023 3 z 5


Fauna - Fascinující svět zvířat Fauna - Fascinující svět zvířat neznámý - neuveden

Nádherná publikace o zvířatech, které se podařilo na ně nahlížet zase trochu jinak, než je u ostatních knih běžné (tedy buď podle systému nebo podle výskytu, ať již vyloženě dle oblastí, či prostředí). Fotografie jsou úchvatné a ve výjimečné kvalitě, text vcelku prostý, ale výstižný (tady doufám, že české vydání neutrpělo překladem, vlastním totiž anglický originál). Pro milovníky zvířat a přírody obecně jedna z opravdu "must have" knih poslední doby.

05.04.2023 5 z 5


Zvíře Zvíře David Burnie

Určitě nadprůměrná encyklopedie o zvířatech, na plný počet to ale u mne není. Obsahová i formální stránka mají své mouchy. V některých případech jsou uváděny chybné informace - a to nemám na mysli věci, které se změnily až po vydání knihy; označovat ale štíří zadeček za ocas nebo psát, že zmije útočná snáší vejce, to by byly chyby i před sto lety. Nevím, do jaké míry je to knihou samotnou či překladem, k tomu by se mi musel dostat do ruky originál. Vizuální podoba knihy se někomu může zdát na plný počet, mně ale některá řešení přišla spíše nešťastná. Za sebe říkám, že lepší velkou encyklopedií (tedy "bichlí" v pravém slova smyslu) o zvířatech je kniha Obratlovci, která u nás vyšla roku 1994. Obsahuje sice "jen" savce, ptáky, plazy a obojživelníky, ale je podle mne lépe napsaná, graficky zpracovaná i přeložená než marketingově zprofanované Zvíře.

05.04.2023 4 z 5


Savci - naši nejbližší příbuzní Savci - naši nejbližší příbuzní Jiří Felix

Milá knížečka o savcích, která přibližuje vybraná fakta a zajímavosti - skutečně jde pouze o výběr, neboť do formátu publikace se toho nevešlo úplně moc. Ale autorem je zkušený a výborný zoolog a na textu je to znát.

16.03.2023 4 z 5


Plazi a obojživelníci Plazi a obojživelníci Jiří Čihař

Sice malá a útlá knížečka, přesto informace v ní obsažené jsou (nebo přinejmenším v době vydání byly) správné a hezky přibližují život zvířat, o nichž knížka pojednává. Ilustrace jsou také pěkné, věrně zobrazující daná zvířata.

16.03.2023 4 z 5


Obojživelníci a plazi známí i neznámí, pronásledovaní, chránění Obojživelníci a plazi známí i neznámí, pronásledovaní, chránění Jurij Dmitrijev (p)

Na svou dobu velmi dobrá kniha o plazech a obojživelnících pro mladší čtenáře. I když je to už nějaký rok, co jsem ji četl, tak bych se nebál ji dětem se zájmem o zvířata doporučit i dnes. Pěkné obrázky českých ilustrátorů.

16.03.2023 4 z 5


Terárium A-Z Terárium A-Z Ivan Kocourek

Skvělá teraristická příručka pokrývající značné procento problematiky chovu terarijních zvířat. V dobrém navazuje na starší Chov terarijních zvířat manželů Vergnerových. Na svou dobu (vlastně i na dnešní) výjimečná je speciální veterinární část od MVDr. Jaromíra Krále, která knížku velmi pozvedá. Snad jen obrazová příloha mohla být zpracována lépe, to je obecně kámen úrazu mnoha titulů nakladatelství Ratio...

15.03.2023 4 z 5


Encyklopedický slovník teraristiky a herpetologie Encyklopedický slovník teraristiky a herpetologie David Hegner

Velmi dobrý příruční slovník, v době, kdy ještě neměl každý přístup k internetu v mobilu v kapse, takřka nedocenitelný pomocník při pátrání po významu herpetologických pojmů. Jen kvalita fotografických příloh není na nejvyšší úrovni, z toho důvodu "jen" 4 hvězdy. Každopádně autor odvedl skvělou práci a za knížku zaslouží uznání.

15.03.2023 4 z 5


Hadi Hadi kolektiv autorů

Tuto knihu jsem kdysi dostal od příbuzných k Vánocům. Kvalita je dosti pochybná, takřka všechny fotografie jsou kompilačně sestaveny z jiných dvou - daleko lepších - titulů, a to publikací Hadi světa (Svojtka a Vašut, 1997) a Kniha o hadech (Svojtka & co., 1998). V této knížce jsou navíc i chybné informace, např. užovka obojková je tu označena jako zmije obecná apod.

15.03.2023 2 z 5


Atlas rozšíření obojživelníků České republiky Atlas rozšíření obojživelníků České republiky Vít Zavadil

Přehledný a aktuální atlas rozšíření českých obojživelníků. Krásné fotografie, přehledné mapky a grafy. Jediná "vada" může snad být, že formát není vhodný pro použití knihy v terénu.

15.03.2023 5 z 5


Obratlovci Obratlovci kolektiv autorů

Vynikající encyklopedie napsaná fundovanými odborníky. Dle mého názoru jednoznačně lepší než protežované a marketingově zprofanované Zvíře, ačkoli tato kniha neobsahuje ryby a bezobratlé (ale těm bylo i ve zmiňovaném Zvířeti dáno minimum prostoru v porovnání s tím, jak velkou diverzitou oplývají; navíc Obratlovci jsou daleko lépe přeloženi a nenajdete v nich chyby typu "ocas štírů" jako v již zmíněném Zvířeti). Není bez zajímavosti, že obsahem totožná kniha vyšla v roce 2005 v nakladatelství Svojtka & Co. pod názvem Velká encyklopedie: zvířata, jen měla odlišnou obálku a menší formát - původními Obratlovci můžete "umlátit chlapa".

11.03.2023 5 z 5


Evoluce. Malé dějiny velké myšlenky Evoluce. Malé dějiny velké myšlenky Gerard Cheshire

Zajímalo mě, jak se útlá knížečka vypořádala s úkolem na tak malém prostoru představit něco tak informačně bohatého, jako je evoluční teorie a její historie. Dopadlo to relativně dobře, ale opravdu relativně - některé pasáže fajn, ale jiné jsou zase nepřesné (např. stránka o speciaci je tak nešťastně napsaná/přeložená, že lze termín alopatrická speciace pochopit úplně opačně, než jaký je jeho správný význam; "stromy života" v závěru knihy také zdaleka neodpovídají tomu, jak by měly být vykresleny atd.). Ilustrace na jednu stranu hezky stylizované (ovšem tím zároveň vzbuzující otázku, zda se k dokreslení problematiky tato stylizace hodí), někdy ale nepřehledné a těžko rozeznatelné (jsou vzhledem k velikosti knihy dost malé). Stručně - jako rychlý úvod do problematiky ok, ale pro přesnější a lepší vysvětlení biologické evoluce je záhodno sáhnout po přeci jen obsáhlejší a podrobnější literatuře.

30.12.2022 3 z 5


Ptáci - Barvy pralesa Ptáci - Barvy pralesa Jan Dungel

Opus magnum známého malíře, ilustrátora, cestovatele, spisovatele a milovníka přírody Jana Dungela. Toto je svazek, který prostě chcete mít v knihovně, kniha je - nebojím se tvrdit - opulentně nádherná. Je poznat, že v ní jsou naakumulovány ony roky cest, zkušeností, malování a obdivování jihoamerických opeřenců, kteří na vás koukají z každé barevné tabule, jen vylétnout...

13.12.2022 5 z 5


Jedovatí hadi (Intoxikace, terapie) Jedovatí hadi (Intoxikace, terapie) Jiří Valenta

Tato kniha je naprosto famózní a nebojím se prohlásit, že by uspěla i na zahraničním - ovšem odborném - trhu. Jen je potřeba skutečně vytyčit jednu věc: TOTO NENÍ KNIHA O HADECH. To jediné se snad dá publikaci vytknout - chápu, že název musel být chytlavý, ale informace o hadech jako takových jsou tu v menšině, titul je skutečně primárně zaměřen medicínsky, tzn. na popis toxinů, jejich složení, účinků, symptomů intoxikace, terapie uštknutí atd. Zoologických faktů o hadech se čtenáři dostane pouze v nutné míře, nicméně i v tomto ohledu je kniha přesná a bez chyb. 100 %!

19.07.2022 5 z 5


Hadi světa Hadi světa Scott Weidensaul

Velmi dobrá kniha o hadech, jejíž síla - na rozdíl od jiných publikací, např. knihy Hadi od Chrise Mattisona nebo Fascinujícího světa hadů Johana Maraise - netkví v části věnované jednotlivým druhům, ale v popisu obecnějších charakteristik hadů - anatomie, ekologie, biogeografie a dalších. Závěrečná systematická část spíše zaostává za jinými publikacemi, množství představených druhů není až tak velké a nejsou zmiňováni zástupci všech čeledí, ale celkově jde určitě o kvalitní a doporučení hodný titul.

19.07.2022 4 z 5