vítek111 vítek111 komentáře u knih

☰ menu

Výtvarné umění - výkladový slovník Výtvarné umění - výkladový slovník Jan Baleka

Můj první výkladový slovník z oboru výtvarného umění, doufám, že následující budou stejně odborné, jediné, mohl býti více lakonický, avšak vzhledem k formátu rozumím této zevrubnosti

29.02.2024 4 z 5


Malý testament Malý testament François Villon

Upřímně, styl přebásnění nebyl můj šálek čaje. Od veršů z 15. století očekávám v překladu nádech staročeštiny, který mi tady chyběl. Avšak Villonovo dílo skvělé, škoda absence oných kurdlinek.

29.02.2024 3 z 5


Význam ve výtvarném umění Význam ve výtvarném umění Erwin Panofsky

Dílo Erwina Panofského mě velice zaujalo. Vážím si niancí, do kterých dokáže zabřednout. Na knize oceňuji rozptyl témat, od umění až přes jakési lexikální rozbory. Kniha není příliš odborná i jako lajk jsem se v ní dokázal vyznat. Celkově nemám ke knize jediné výtky.

29.02.2024 5 z 5


Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

Vančura mě naprosto odzbrojil, už dlouhou dobu se potýkám s nepřátelstvím vůči literatuře a zejména próze 20. století. Ona lyričnost kterou jsem marnotratně hledal se zjevila právě v těchto řádcích. Právě možná díky Markétě Lazarové na prózu této epochy nezanevřu a budu se k ní vracet častěji než sporadicky.

29.02.2024 5 z 5


Don Juan Don Juan George Gordon Byron

Byron me nadchnul, i kdyz se jedná o mnohokrát omílany pribeh, zhostil se ho z gracii. Četl jsem pouze první díl, doufám, ze nasledujici budou stejne kvalitni

26.02.2024 4 z 5