Vilém234 Vilém234 komentáře u knih

☰ menu

Československo: Stát, který zklamal Československo: Stát, který zklamal Mary Heimann

Opět se potvrzuje, že nejlepší knihy o místních dějinách píší cizinci. Nechci použít slovo českých, protože to by byla podpora klišé, že zde žili jenom Češi, patřilo to tu Čechům...jazykově.
Pro ty, co se nespoléhají na znalosti od "soušky" učitelky před rokem 1989 v knize není nic úplně objevného.
To hlavní proč je velice zajímavá a přínosná, spočívá v tom, že autorka přišla na „zelenou louku“ místní historie a dospívá ke stejným závěrům jako ti, co jsou místními nacionalisty titulování jako zavilí revanšisté. Prostě kdokoliv nezúčastněný, nezatížený místními fabulacemi přijde a bude studovat místní dějiny, dospěje k témuž. Dopsala knížku v roce 2009 a potom šest nakladatelů s ni postupně podepsalo smlouvu a .... nedodrželo ji.
Ano, boří mýty (existující pouze v hlavách neznalých nebo nacionalistů), o první republice jako enklávě demokracie a práv tzv. menšin (to je potřeba, jinak nejde obhájit ponížení německy mluvících Čechů na občany druhé kategorie), o existenci tzv. československého národa (kdy Slováci, jak mohli tak 1939 a 1992 od Čechů utekli), o tom, že německy mluvící Češi měli "dostatečná práva", ovšem dle blahosklonného posouzení českých nacionalistů.
Zde je vidět ona fatální chyba způsobená pocitem Čechů, že "jsou na koni" a tím pádem nemusí být vícejazyčný stát.
To že si věci uvedené v knize přiznáme neznamená, že sami sebe dehonestujeme. Pravda bolí a lži slouží k ovládání lidí.
Česká nacionalistka Božena Viková-Kunětická mezi světovými válkami tvrdila: „Nikdo nemá právo bráti národu iluze, ať jsou jakékoliv; vžitá iluze jest jedním ze sloupů, na nichž spočívá národ; v takových případech není dovoleno klásti si otázku pravdy; pravda jest v citu.“

Mary Heimann, ano, žádná Mary Heimannová neexistuje, bere iluze a je to dobře.

04.01.2021


Tři minuty věčnosti Tři minuty věčnosti Gert Prokop

Tuto knížku mám stále ve své knihovně a když ji vidím, vzpomenu si na perfektní příběhy. Jen nechápu, že autor se nedočkal většího uznání a slávy.

29.04.2020 5 z 5