VikThor VikThor komentáře u knih

☰ menu

Nezvaný host Nezvaný host Štěpán Kozub

Několik prvních básní mne oslovilo, zbytek bohužel nenaplnil očekávání. Zpívá krásně, ale básník z něj nebude :-)

05.07.2023 1 z 5


Růže světa Růže světa William Butler Yeats

Jedna z dalších sbírek na mé cestě při shánění knihy Básně. Každopádně sem tento kousek sehnal v krásném stavu i s přebalem, ale to byla jen třešnička na dortu! Tahle básnická sbírka mne oslovila dokonce i víc než samotné Básně......nebo spíš dost podobně. Tady jsem si Yeatse opravdu zamiloval! Tento básník mi mluví z duše a já už nyní vím, že sem se měl narodit jeho době. Každopádně sbírka je to malá, ale básně nádherné! Ukázka jedné méně složité, leč mému srdci milé básně :-)

Na ostroj za vodou

Má milá, plachá,
plachá již mám rád,
v dumách ji vidím
v světle krbu stát.

Mísy už nese,
v jeden klade řad,
na ostrov za vodou
plul bych s ní tak rád.

Přináší svíce
v temné jizby klín,
na prahu, plachá
plachá jako stín.

Plachá jak srna,
vždy si rady ví,
na onen ostrov
rád bych prchl s ní.

23.06.2023 5 z 5


Per amica silentia lunae Per amica silentia lunae William Butler Yeats

Je to zajímavé, ale k Yatsovi mne dostal film Equilibrium. Hned zkraje tam jeden kolega zastřelil druhého, když četl Nebeský šat od W.B. Yeatse. Zapauzoval jsem a od té doby hledal Básně a nakonec sem si sehnal svůj vlastní český druhoválečný vítisk. Ale než jsem jej sehnal, tak sem mi povedla výborná koupě právě téhle knihy z roku 1929. A více než silně mne zaujala....to nelze popsat čím. Prostě mne ten styl oslovil a nepustil :-) úvahy autora občasně proložené jeho poezií mají svého nezaměnitelného ducha. Vzhledem ke krátkosti knížečky doporučuji vyhradit si pár hodinek k důkladnému pročtení a věřím, že ji doceníte.

23.06.2023 5 z 5


Malý princ: Velká obrazová kniha Malý princ: Velká obrazová kniha Antoine de Saint-Exupéry

Jedna kamarádka, zdravím Eli :-)... mne ponoukla podívat se po téhle knize. Omylem jsem ale koupil předělanou verzi od Agnes de Lestrade s úchvatnými malbami. Nelitoval jsem, ale hned jak sem zjistil, že jde o zkrácenou verzi, hledat sem se jal verzi plnohodnotnou. A sehnal jsem právě tuhle. A kniha je nádherná...jak mluví v metaforách světů o lidech a lidství ve všech jeho zákoutích. Nevyhýbá se ani těm temným, ale vždy v kontrastu s nevinností právě malého prince. Až nyní ve skoro 40 letech jsem docenil všechny ty složitosti, které mi v dětství nic neříkaly. Kniha získá sílu s každou životní zkušeností a čím letitější ji čte člověk, tím víc z knihy načerpá. Pozná v ní totiž to co sám prožil.

"Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné."

PS. Podařilo se mi sehnat knihu právě s papírovými 3D obrazy a ten příběh doslova ožil před očima! Nepopsatelně nádherný zážitek!

PPS: Knihu otevřela moje drahá matinka a leč učitelka v důchodu, naznala, že to není kniha ani moc pro děti, ale i na ní je příliš složitá. Nu není to kniha pro každého :-)

23.06.2023


Malý princ (převyprávění) Malý princ (převyprávění) Agnes de Lestrade

Můj první Malý princ. Jako mnohé zde i mne oslovil a při zjištění, že jde pouze o zkrácené převyprávění jsem neváhal a pořídil verzi plnohodnotnou. A rozhodně jsem nebyl zklamán! I tahle krásná kniha dokázala zahřát srdce a podnítit nejednu rozjímací chvilku :-) Jsem rád, že ji mám v knihovně :-)

23.06.2023 5 z 5


Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Jedna z nejprostších knih textových, však ducha plna jest nadmíru velkou! Malby nádherně dokreslují, co myšlenky a rozjímání rozehrává v mysli sonety...o čem? No o životě každého z nás :-)
Tuhle knihu asi nedocení jen tak někdo.....jen snící básnící srdceplní života mouder. Kniha mi hodně připomíná Malého prince, ale dokázala víc....v nemnoha slovech svázat tolik myšlenek a moudrosti. Ano, je to odvislé hodně od každé mysli, srdce a myšlenkách životem načerpaných. Ale kdo má z čeho těžit, ten vytěží úměrně svých zdrojů. Já vytěžil mnoho napoprvé a těším se již nyní za čas, co nového zjistím příště :-)

23.06.2023 5 z 5


Dvě slova jako klíč Dvě slova jako klíč Josef Formánek

Úžasná kniha. Nic moc sem nečekal, ale dneska ráno kolem 2 jsem nemohl spát a tak sem tuhle knihu do 7 ráno jedním dechem přečetl. Jedinečný zážitek! :-) Ty myšlenky se dotkly mého srdce, nalezl sem něco, snad pokoj, který sem potřeboval :-)

16.04.2018 5 z 5