VanOrton VanOrton komentáře u knih

☰ menu

Mysterium tremendum Mysterium tremendum Sebastian Rainer

Nejsem kritik a nevedu si žádnou databázi, co a jak jsem četl, ale občas než si koupím knihu si tu zajdu a přečtu si pár recenzí. U této knihy mě začalo zajímat, jak se budou recenze vyvíjet. A divím se, kolik lidí se tu rozhořčuje nad tím a oním. Tak jsem se rozhodl taky něco přihodit.
Jak už jsem někde četl, Mysterium tremendum je spíše projekt než jen kniha a s tím souhlasím. Nevím, jestli Sebastian Rainer žil nebo ne, ale snažím se na to pohlédnout jako na celek. Ti, co se podíleli na tom všem, nejspíš věřili v Rainerovy kvality a chtěli dostat jeho knihu k co nejvíce čtenářům. To jím mám mít za zlé? Co by se stalo bez této kampaně? Nejspíš bych se k ní v záplavě knih v knihkupectvích (kde každá druhá je podle obálky bestseller nebo nejlepší detektivka tam či onam), vůbec nedostal.
Je pravda, že dát na plakát a všude jinde jméno Stephena Kinga bylo troufalé a hodně lidí to tady pobouřilo (včetně mě), ale nebýt toho jména možná bych tuhle knihu ignoroval. Ale já si ji koupil a dostal jsem k ní bonusy zdarma a to celkem zdařilý dokument, soundtrack. Navíc jsem si zde přečetl spoustu zajímavých, protichůdných názorů. Skvělé, kdyby takových projektů bylo víc…
A teď ke knize. Začátek se na můj vkus rozjíždí pomalu, ale je neuvěřitelně čtivý. Vyvolává představy a pocity. Postavy nejsou vůbec jednoznačné a jsou dobře popsané. Nenaleznete tady jasného padoucha ani klaďase. Líbily se mi odbočky do dětství a minulosti, které prohloubily jejich charaktery.
Přesto všechno nejste schopni odhadnout jejich další vývoj a odhalit co mají v plánu. Druhá půlka knihy je tak psychedelická a temná až mi vstávaly chlupy na rukou. Posledních padesát stran mrazivého napětí… a potom úleva. Chvilka zamyšlení a všechno do sebe zapadá.
Za mě škoda, že Rainer už nic dalšího nenapíše :-(.

24.07.2015 5 z 5