ThesiMorozova ThesiMorozova komentáře u knih

☰ menu

Hra temné čarodějky – Bitva začíná Hra temné čarodějky – Bitva začíná Natalija Matolinec

Knihu jsem dostal v rámci spolupráce s @humbook_blogeri na instagramu, jedná se o osobní názor, se kterým ne všichni musí souhlasit.

3,75/5

Za mě je asi nejlepší lézt do knih naslepo. A právě to bylo i u téhle, tak nějak napůl jsem si přečetl anotaci, podíval na obálku a řekl si: hm, dobrý, tak zkusím tenhle konkurz a když se nepovede, tak nevadí.
Urban fantasy nebývá úplně mým šálkem čaje, proto bylo vcelku překvapení, že mě to bavilo. A hlavně s tím, jak teď málo čtu, jsem knihu vlastně přečetl během dvou dnů. Napomáhá tomu vlastně i fakt, jak krátká knížka je. Ani ne 300 stran, vážně taková jednohubka.
Co byla asi až moc krátká. Co si budeme, některé části byly rychlejší, než by být musely, ale to je zase o preferenci.
Co bylo trochu zvláštní, tak neustálé označování Zlatana, jako Čecha. Ano, narodil se v Praze, ale bydlí všude možně, i tak... To bylo více méně takové až moc, jak kdyby na něm nebylo nic jiného. Jako je pravda, že většinu času o sobě toho moc neříká... Ale zase až tolik nazývat člověka národností? Asi to nevnímám tolik, nebo mně to tak nezajímá no.
I tak mě bavila otázka: je ten, kdo se označuje za dobrého, opravdu dobrý? Tohle nás vlastně provází celou knihou. Světlí by měli být ti dobří, jsou ale opravdu? Tohle byl asi nejlepší aspekt celé knihy, který mě ze všeho nejvíce bavil.
A i postavy byly zajímavé, všechny tak trochu morálně šedé, tak jako jsme my všichni.
Takže když si to shrneme:
-Zlatan je skvělá postava
-Varta je v pohodě
-Otázka dobra a zla byl nejlepší aspekt
-Ubrat nazývání postavy její národností
A knížka je vlastně fajn. I tak to asi není a nebude něco, co by mě úplně nadchlo, takže jako optimální vidím necelé 4 hvězdičky z pěti, protože na tu čtyřku to úplně nevidím a trojka je moc málo.

12.06.2023 4 z 5


Zloděj osudů Zloděj osudů Jan Urban

Pokud očekáváte podle obálky Maasovou, tak se extrémně pletete. Místo křehkých hrdinek, které se snaží porazit zlo, tu máme komplikované fantasy, které je možná lepší jak spousta zahraničních fantasy knih. Spíše než Maasovou, čekejte fantasy v podobně komplikovaném stylu, jako má George R.R. Martin.
Připravte se na zajímavý příběh, ve kterém najdete jak intriky, tak bohy a magii, to vše propojené pěkně dohromady.

04.10.2021 5 z 5