spes spes komentáře u knih

☰ menu

Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Kniha je výborně napsaná, ale bohužel stvořená podle jasných ideologických not. Vše co se odehrává v Rusku, je podle autora hulvátské, neomalené a stupidní. Od cara počínaje po dělníky konče. Češi ale znají ruské reálie, takže tomuto schématu těžko uvěří. Faráři všech církví nejsou u Folletta duchovní nositelé kultury a vzdělanosti, ale úchylní primitivové. Prototypem ctnosti a bojovníkem za mír je naopak Rotschild. Dělníci a volnomyšlenkáři jsou většinou slušní a poctiví, zatímco aristokraté a podnikatelé jsou lumpové. Pokud jsou v Americe mafiáni, jsou to jistě Rusové. Autor připouští, že Lenina a bolševiky podpořili finančně Němci, nezmiňuje se už o jeho podpoře Izraelem Lazarevičem Helphandem, stranickým jménem Parvem (viz http://blisty.cz/art/12015.html), ačkoliv tyto skutečnosti zjistil právě oxfordský vědec s českými kořeny Zbyněk A. Zeman.
Take jeho představeni Trockého jako umírněného stoupence revoluce je směšné. Ačkoliv připouští, že první světovou válku zavinili všechny mocnosti svým dílem, nakonec mu Němci vycházejí stejně jako bojechtiví a válkou neukojitelní a po právu potrestaní.
Autor je nadaný, produkuje knihy v milionových nákladech, ale bohužel s cílem prosazovat myšlenky známé od Velké francouzské revoluce: volnost, rovnost, majetek. Dnes už vidíme, kam vedou: k rozkladu evropské kultury i společnosti.

11.06.2016 2 z 5