soles soles komentáře u knih

☰ menu

Zlato, zlato, zlato - Od magie až po finanční spekulace Zlato, zlato, zlato - Od magie až po finanční spekulace Jan Struž

Kniha obsahuje pár zajímavých informací. Čtivé jsou zejména pasáže z historie (např. o celosvětové zlaté horečce v 19. stolení, o objevování nových nalezišť v této době apod.). Z knihy je ale bohužel také dost cítit doba, ve které vznikla. Autoři zde připisují kapitalismu pouze nevýhody…

27.01.2022 3 z 5


Skandály a aféry evropských panovnických dvorů Skandály a aféry evropských panovnických dvorů Vladimír Liška

Výborné, zajímavé, všech 14 kapitol je velmi poučných a poutavě sepsaných. Kniha kromě skandálů obsahuje i záhady, třeba o Vězni se železnou maskou nebo o Gévandanské bestii. Velmi zajímavou aférou je skandál kolem Alfréda Redla. Nemohu hodnotit jinak, než za plný počet.

14.12.2020 5 z 5


Mincovní památky šlechtických rodů v českých zemích Mincovní památky šlechtických rodů v českých zemích Eduard Polívka

V českém jazyce v podstatě unikátní publikace. Autor zde stručně představuje šlechtické rody, a následně konkrétní příslušníky rodu s právem razit vlastní mince. To vše bohatě doplněné černobílými fotografiemi mincí (včetně detailního popisu) . Jelikož autor vychází především ze své osobní sbírky, nemůže být soupis kompletní, ale i tak je velmi rozsáhlý.

20.09.2020 5 z 5


Habsburkové a jejich profese Habsburkové a jejich profese Gerhard Tötschinger

Gerhard Tötschinger se zcela jistě nezařadí mezi mé oblíbené autory. Jeho styl psaní mi nesedl. Kniha na mě působí, jako by ji psal z donucení, z povinnosti. A i když si jistě vyžádala mnoho úsilí a důkladnou přípravu, působí odbytě.
Autor v knize zmiňuje poměrně dlouhou řadu arcivévodů, o kterých běžný čtenář slyší třeba i poprvé v životě. Pro čtenářovo pohodlí by tak knize pomohlo přidání obrazové přílohy, která by vyjasnila příbuzenské vztahy.
Téma knihy bylo z mého pohledu naplněno tak z 50 %, což je také mé hodnocení. Škoda, asi jsem se na knihu příliš těšil a měl tak přehnaná očekávání.

28.05.2019 2 z 5