Sinal Sinal komentáře u knih

☰ menu

Stříbrné město Stříbrné město Radek Sterakdary Starý (p)

(SPOILER) Poprvé v životě jsem se rozhodl napsat recenzi.
Radka sleduji už řadu let a byl jsem velmi zvědav na jeho dílo.
První čím bych začal je samotný svět, který mě osobně přijde jako velmi zajímavě zpracovaný a nápaditý. Samotná mechanika cestování a hledání světů je vskutku originální a za mě zvládnutá na jedničku. Dále mě zaujal systém "magie", který už tak originální není, vidím tam malou inspiraci u jiného autora, ale je to ve výsledku velmi povedené a funkční (Aura mi připomíná Bouřnou záři).
Vzhledem k tomu, že to je prvotina autora jsem neočekával žádní žádné dokonalé dílo. Naštěstí to co tomu chybělo, bylo vyváženo čtivosti textu a tím jsem si kolikrát ani moc nevšiml různých chyb ,ať už v protiřečení si nebo zmatenému vysvětlení situace. Jediné co vyloženě bilo do očí, byl snadno předvídatelný děj.
Teď něco k postavám. Harari byl prostě nejlepší. Škoda jen že měl tak málo prostoru. Samotná Arila mě opravdu štvala, vadila mi její superschopnost vše takříkajíc podělat a do jisté míry její naivita, která naštěstí v závěru nebyla už tak obrovská.
Poslední věc, která byla trnem v mém oku, byl souboj se zbraněmi. Kdo by u všech svatých šel do duelu se dvěma štíty! Dále smrt Dalara byla pro mě jako šermíře dost zbytečná, ale budiž autor se zjevně snaží a takové to klasické hrdinské sebeobětování. Souboj meč vs dýky byl také úsměvný.
Takže shrnuto podtrženo bych hodnotil 3,5 z 5 kvůli pár nedostatkům. Pevně věřím, že další díly budou jen lepší.
Nicménéni dávám 4 z 5 za nápaditý svět, magii a
příjemné čtení.

02.02.2023 4 z 5