seržant_vrbno seržant_vrbno komentáře u knih

☰ menu

Pravda o cukru Pravda o cukru Jessie Inchauspé

Asi jako: "Pravda o nikotinu. 10 triků, díky kterým si vyrovnáte hladinu nikotinu a dál si můžete vychutnávat své oblíbené cigárko." Není ještě lepší prostě přestat kouřit? Je, že, ale komu se chce tuto nepříjemnou pravdu sdělovat kuřákům.
Zkrátka, kdo chce mít trvale rozumnou hladinu glukózy, optimální "trik" je vyhnout se úplně jednoduchým cukrům (mouka, těstoviny, rýže, mléčné výrobky atd.), resp. jídlům s vyšším glykemickým indexem i vyšší glykemickou náloží a konzumovat hlavně zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy a houby.
A mimochodem, co má ještě vyšší glykemický index než bramborová kaše? Bramborová kaše s masem. Proteiny z masa hladinu inzulínu ještě zvyšují.
Než mne ukamenujete, zdůrazním, že každý svého štěstí strůjce a ať každý jí, co chce, ať kdo chce kouřit, kouří atd. Jen mi přijde "šišaté" vymýšlet triky, díky nimž mohu dál dlabat zdraví škodlivá jídla a mít pocit, že jsem něco udělal pro své zdraví.

24.11.2023


Jez, abys žil Jez, abys žil Joel Fuhrman

Z názvu knihy (zde na těchto stránkách) bohužel vypadlo klíčové slovo "kuchařka" (důkazem je obal knihy, kde je slovo "kuchařka" bílými písmeny na zeleném podkladu. Pokud se tedy někomu zdá 50 stran teorie málo, jinému to na kuchařku může přijít až moc.
Podle knihy běžně vaříme, ingredience nám vůbec nepřijdou "exotické" či nedostupné. (Samozřejmě až na výjimky, jako jsou artyčoky apod. Jinak jde o suroviny, které lze bez problémů sehnat, stačí zajít do supermarketu. Pochopitelně, že kdo není zvyklý, musí chvíli hledat, ale za tu námahu to rozhodně stojí. Navíc lze jídla snadno nahradit; třeba šalotku cibulí apod.) Co je na celé věci nejlepší - naprostá většina ZDRAVÝCH jídel podle těchto receptů je vynikajících; tak výborných, že strčí hravě do kapsy všechny české moučné omáčky s krájenou šiškou z mouky a kusem masa - 90 % jídel, které si většina Čechů dopřává denně.
Mou oblíbenou kratochvílí bylo poslouchat prodavačky v kantýně volat na kuchaře, co si lidé objednávají: "svíčková se sedmi", "ptáček se šesti" atd. atd. celou půlhodinu, co jsem obědval. 95 % lidí si objednává knedlíky s omáčkou, liší se jen počtem knedlíků. Těm pochopitelně něco jako batát zní jako jídlo z Marsu, ačkoli je batát asi 88× zdravější než bílé brambory.

08.02.2024 5 z 5


Skoncujte s nemocemi srdce Skoncujte s nemocemi srdce Joel Fuhrman

Autor ani tak nepropaguje "vegetariánství", jako vyhýbání se nutričně prázdným příp. škodlivým jídlům a preferování jídel nutričně bohatých. Vegeterián si klidně dá těstoviny z bílé mouky s kečupem, sýrem a olivovým olejem, což jsou všechno nutričně prakticky prázdné potraviny. I vegeterián může dostat infarkt nebo mrtvici ve 40 letech. A pokud si libuje v jídlech z bílé mouky, může být ohrožen více než "všežravec".

08.02.2024 5 z 5


Skoncujte s cukrovkou! Skoncujte s cukrovkou! Joel Fuhrman

Tudy rozhodně ano.
Kniha je skvělá. Škoda, že tak málo diabetiků (hlavně co se týče cukrovky 2. typu) tuší, že svou nemoc mohou zvrátit. Jak, to se mohou dozvědět v této přelomové knize.

08.02.2024


Historie potopy světa Historie potopy světa Harald Haarmann

Kniha je opravdu skvělá. Jen není o historii potopy světa. Tento zcela zavádějící název nejspíš prosadil vydavatel, aby oklamal více zákazníků a zmanipuloval je ke koupi knihy o všem možném jen ne o potopě "světa".
Ale opakuji, knihu pokládám za mimořádně povedenou, i když pochopitelně autor dost spekuluje, když líčí, co se ASI dělo před 8 000 lety.
Že existovala podunajská civilizace, je "tutovka". Kniha není, jak se uvádí v anotaci, o pátrání po stopách civilizací ... Evropy "A MEZOPOTÁMIE". O té to není prakticky vůbec. Jen autor tvrdí, že písmo nebylo poprvé vynalezeno tam (v Mezopotámii), ale o něco dříve a někde jinde.
O vzniku Černého moře (tj. zatopení sladkovodního jezera slanou vodou), je asi 5 % knihy. Je dost možné, že to, co čeká archelogy na jeho dně, strčí do kapsy objev Tróji a bude pak nutno přepsat nikoli dějiny, ale učebnice dějepisu.

24.11.2023 5 z 5