Historie potopy světa

Historie potopy světa https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80893/bmid_historie-potopy-sveta-3sY-80893.jpg 4 7 2

Příčiny a následky černomořské ekologické katastrofy, jež vypukla okolo roku 6700 př. n. l. Pátrání po stopách prastarých civilizací jihovýchodní Evropy a Mezopotámie. Jednou z vědeckých senzací konce 20. století byl objev "velké potopy", která kolem roku 6700 př. n. l. vytvořila dnešní Černé moře. Tehdy se prolomil pevninský most mezi Středozemním mořem a sladkovodním Euxeinským jezerem. Podle německého jazykovědce Haralda Haarmanna objev dávné katastrofy, která mohla inspirovat nejstarší mýty o potopě světa, vyžaduje přehodnocení důvěrně známých představ o vzniku a vývoji civilizace na pomezí Evropy a Asie. Autor dokazuje, že v oblastech přiléhajících k Černému moři rozkvétala kultura, která už dávno před Sumery a Egypťany vytvořila systém písemných znaků a svým nehierarchickým uspořádáním představovala alternativu k politickým strukturám starověkých říší. Na příkladu písma pak sleduje i dlouhodobé vyzařování staroevropské civilizace, které lze podle něj zjistit ještě ve 2. tisíciletí př. n. l., kdy v Egyptě už existovala Nová říše, moře patřilo Krétě a na evropské pevnině vznikala první řecká civilizace. Nakladatelská anotace.... celý text

Literatura naučná Historie Jazyky, lingvistika
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Geschichte der Sintflut , 2005


více info...

Přidat komentář

seržant_vrbno
24.11.2023 5 z 5

Kniha je opravdu skvělá. Jen není o historii potopy světa. Tento zcela zavádějící název nejspíš prosadil vydavatel, aby oklamal více zákazníků a zmanipuloval je ke koupi knihy o všem možném jen ne o potopě "světa".
Ale opakuji, knihu pokládám za mimořádně povedenou, i když pochopitelně autor dost spekuluje, když líčí, co se ASI dělo před 8 000 lety.
Že existovala podunajská civilizace, je "tutovka". Kniha není, jak se uvádí v anotaci, o pátrání po stopách civilizací ... Evropy "A MEZOPOTÁMIE". O té to není prakticky vůbec. Jen autor tvrdí, že písmo nebylo poprvé vynalezeno tam (v Mezopotámii), ale o něco dříve a někde jinde.
O vzniku Černého moře (tj. zatopení sladkovodního jezera slanou vodou), je asi 5 % knihy. Je dost možné, že to, co čeká archelogy na jeho dně, strčí do kapsy objev Tróji a bude pak nutno přepsat nikoli dějiny, ale učebnice dějepisu.

AnoMANder
06.09.2022 3 z 5

Velmi zajímavý námět knihy, který přináší odlišný pohled na to, kde, kdy a proč vznikly nejstarší starověké civilizace, jak a proč vzniklo písmo. Popisuje vzájemné kulturní ovlivňování civilizací v oblasti Středomoří a Blízkého východu.
Pokud by se to, co se v knize píše, oficiálně přijalo, byl by to obrovský zvrat v učení počátku lidských dějin!
Psáno srozumitelným stylem, nevyžaduje hluboké znalosti problematiky.


Štítky knihy

Černé moře starověké civilizace Černomoří

Autorovy knížky

Harald Haarmann
německá, 1946
2010  77%Historie potopy světa

Kniha Historie potopy světa je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x