segy segy komentáře u knih

☰ menu

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Těch faktorů, globálních a individuálních, proč se svět ocitl na několik let v Pekle, je několik. Ať už to byla bída obyvatel Německa, kvůli splácení válečných reparací, nebo vytvoření a uvěření společné konspiraci, že jsou obklíčeni a brzy přijde pomsta ze strany Židů a okolních států, z nichž měli vůdcové Německa pocity sevření. Tak ale i vliv výchovy na konkrétní zadavatele a plnitele rozkazů v jednotkách SS... ale i v podstatě všech dalších vojáků.

Příběh byl úžasně poutavý a cokoliv se dělo, mělo svůj význam a bohužel i následek.

Nevím, jestli je to spoiler, protože je to obecně známý historický fakt, ale tak pro jistotu warning aspoň tímhle způsobem :)
------
Líbila se mi reakce Rudolfa, když se dozvěděl o sebevraždě Himmlera. Rudolf naivně veřil, že když on byl vychován jako ostatní Němci a staví ctnost na první místo, tak že to tak budou mít i jeho nadřízení, a budou si za svými rozkazy stát a nést za ně zodpovědnost. Ale ono prd, posera Himmler si tam radši pod jazyk poslal lentilku a bylo vyřešeno. Zatímco Rudolf u soudu řekl, že přebírá za vše plnou zodpovědnost a že jeho podřízení za nic nemohou.. možná pro někoho předvídatelná věta (pro mě ne, já myslel že robot Rudolf aspoň na konci zapne nějakou sebereflexi a uvědomí si své činy) na základě Rudolfova vytéčného vztahu se spolupracovníky ve fabrice :----) byla právě tahle věta podle mě třešničkou na dortu v Rudolfově ctnostém životě.

13.06.2020 5 z 5


Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Jako od Bradburryho: "Z mateřské školky na univerzitu, a z univerzity zpátky do mateřské školky". Hledal jsem něco se stejnou tématikou a všiml jsem si, že Zpěv drozda je v podobných knihách.. takže jsem ju zvládl za 2 dny. Jsem tak trochu hodně milovník post-apo světů, a když se k tomu přidá i spisovatel, kterej před 50, vlastně už 70 lety dokázal předpovědět na základě mentality člověka kam může budoucnost směřovat, tak to mě vždycky dostane.

"Socha soukromí" a "zatímco přes její třpytný holografický povrch
přebíhaly obrazy plné příjemností, radosti a poklidu a moje tělesná schránka sloužila pouze tomu, aby mohla zásobovat mozek chemikáliemi, zajišťujícími prázdnou pasivitu mé osobnosti" .. prostě paráda

12.05.2020 5 z 5