sarka0861 sarka0861 komentáře u knih

☰ menu

Nyxia Nyxia Scott Reintgen

(SPOILER) Při koupi jsem doufala v nadupané sci-fi, chtěla jsem být zahlcena informacemi o oné mimozemské, zázračné, všehoschopné hmotě - nyxii.
Dostala jsem na talíři několik postav, jejichž jména se mi pletla tři čtvrtiny knihy, jejich povahy byly ploché jak přistávací dráha, žádná výraznější backstory se pak nedostala téměř nikomu. Ale věděla jsem, že Katsu je Japonec, Longwej Číňan a Emmett pochází z Detroitu.
K tomu ta všudypřítomná politická korektnost, kterou tam autor nacpal nejspíš na sílu. Což na jednu stranu chápu, kdo dnes nenarve do knihy všechny rasy, náboženská vyznání nebo gendery (nebo ideálně všechno najednou), jako by nebyl.

Trochu mě zamrzelo, že bylo tak málo vysvětleno, jelikož nápad samotný měl potenciálu mnoho. A já netoužila po ničem jiném, než dovědět se, jak to všechno po technické stránce vlastně funguje.

O repetitivnosti úkolů nemá moc smysl mluvit - běhání, těžební simulátor, běhání, souboje, běhání, souboje, další běh, těžba,...

Jediné dva výraznější zvraty se mnou emočně zacloumaly méně, než jsem doufala, přičemž smrt mladičké účastnice mnou hnula o malinko více.
Nakonec téměř u finiše; Emmett a Morning. Jejich neexistující chemie měla nejspíše zafungovat spíše na mladé dívčí publikum. Tudíž už asi nespadám do této kategorie, jelikož na mě neměla pražádný efekt. Přišlo mi to snad jen poněkud úsměvné.

Co jsem se tak ovšem dočetla, první díl by měl být ten nejslabší. Budu tedy doufat, že "Nespoutaná" mě vyvede z omylu a přesvědčí mě, že to přeci jen nebude tak slabá scifárna, jak se zprvu zdálo.

Pro víceméně nenáročné čtení, nad nímž nechcete až tak moc přemýšlet, ale spíše relaxovat, to není vyloženě špatná volba.

28.11.2021 3 z 5