sany55 sany55 komentáře u knih

☰ menu

Velká kniha evropských panovníků Velká kniha evropských panovníků Ervín Hrych

Autor v doslovu píše, že na tuto knihu se připravoval celý život. Kniha je vlastně kompilace a příručka pro neodborníka, který se chce povšechně seznámit s dějinami evropských národů od počátku středověku po dnešek. Mohla by se hodit také pro účastníky soutěží, nebo pokud někam chcete vycestovat. Je pravdou, že vše je chronologicky uspořádáno, včetně fotografií obrazů osobností. Je rozdělena do jednotlivých částí - podle územích o kterých se píše. Kniha obsahuje i mapu tohoto území - malou.
Autor píše, že kniha se nesnaží přinést hlubokomyslný přínos do vědeckého bádání o dějinách jednotlivých zemí : její tvůrčí přínos spočívá především ve volbě výběru z hory historických materiálů, a to z nejnovějších poznatků našich a světových historiků, ve volbě množství těchto informacíe snad i v přístupném a čtivém podání. Doplněno výběrem literatury. Ke knize jsem se dostala náhodou a myslím si, že tato kniha , zejména v dnešní, internetové době , zabírá zbytečně místo v knihovně.. Formát knihy je A5 , ale je silná 6 cm.

23.04.2022 1 z 5


Vraždy ve státním zájmu Vraždy ve státním zájmu Václav Pavel Borovička

Autor zde píše o dosud utajovaných a nepřiznaných zločinech, které vycházejí najevo : vyvraždění carské rodiny Romanovvců, moskevské inscenované procesy, které na Stalinův rozkaz skončili justičními vraždami, pozadí atentátu na Kirova hromadná vražda polských vojáků a důstojníků v Katynu.... Autor připojuje fakta. Stojí za přečtení.

23.04.2022 4 z 5


Velehrad : stavební památky bývalého cisterciáckého kláštera Velehrad : stavební památky bývalého cisterciáckého kláštera Miloslav Pojsl

Pěkně napsaná kniha, plná fotografií a nákresů. Na konci knihy je Seznam opatů bývalého cisterciáckého kláštera na Velehradě. Dále seznam základní literatury a použitých zkratek.
Resumé je napsáno i cizojazyčně. Stojí za přečtení. Stojí za přečtení. Jen škoda, že formát A4 není vázaný.

20.04.2022 4 z 5


Let Mstitele Let Mstitele Joe Hyams

pěkně napsaná a čtivá kniha , doplněna fotografiemi. Zajímavá je část, jak pádloval na záchranném člunu a co se mu honilo hlavou.Stojí za přečtení.

20.04.2022 4 z 5


Když jiní mlčeli... Když jiní mlčeli... Václav Vojtíšek

Kniha přináší stati,které byly napsány pro noviny na okraj dnů v těžkých letech 1938-1940.Vznikali a hájili české věci.Autor napsal, že : Kniha je stále živá. Je psána ryzím českým slovem. Slovem, které znova dosvědčuje , jak naši historikové zahanbují v podání literáty. Kniha je zajímavá i v dnešní době.

20.04.2022 4 z 5


Kamzík Kamzík Václav Cibula

Moc pěkně napsaná kniha pro děti, moc pěkně napsaná, doplněná ilustracemi Jiřího Krásla. Autor nádherně popisuje přírodu i zvířata. I konec je pozitivní. Doporučuji přečíst i dětem.

20.04.2022 5 z 5


Opravdová kniha proroků Opravdová kniha proroků Karel Pejml

Kniha pěkně napsaná a ilustrovaná, ale s ohledem na rok vydání je zastaralá.

20.04.2022 2 z 5


Československé dějiny v obrazech Československé dějiny v obrazech Alois Míka

dKniha je plná fotografií s popiskou. Na konci knihy je výklad ilustrací nejen v češtině, ale i v jiných jazycích. Kniha je poplatná době, ve které vznikla.

20.04.2022 4 z 5


Na mořích a oceánech Na mořích a oceánech Ivan Hrbek

Všechny příběhy se vyznačují něčím vyjimečným ,ať už to je shoda nečekaných náhod, nenapravitelná chyba, či projevem hrdinství. V každém příběhu je kus života námořníků a jejich osudů. V jednotlivých kapitolách je připojen situační nákres .Na konci knihy jsou Takticko- technické údaje o lodích a dále slovníček odborných údajů. Kniha se dobře čte.

20.04.2022


Tak žil Jaroslav Ježek Tak žil Jaroslav Ježek Václav Holzknecht

Popis knihy jsem napsala do anotace- kniha je brožovaná, stručná a doplněná fotografiemi. Stojí za přečtení.

20.04.2022


Moje lovy beze zbraní Moje lovy beze zbraní Ivan Kňaze

Autor , má se ženou 3 děti a od nich 6 vnoučat. Miluje přírodu. Není myslivec, ale loví očima, sluchem a fotopuškou. Píše: Rozpoznávám dobro od zla, ale zlo v přírodě nepoznám, je to jen souhra živých tvorů v boji o život. Boj v přírodě je vlastně potěšení, je to vlastně rozmnožování, je to vlastně boj o další pokolení. Je to skvělý voj, kde krev neteče, vzniká zde pud sebezáchovy, vzniká tady láska.
Autor vypráví o zvířatech - krátké příběhy jsou doplněny fotografiemi. Stojí za přečtení.

20.04.2022


Krásné pošetilosti jednoho života Krásné pošetilosti jednoho života Miroslav Ivanov

Kniha je čtivá. Krátké povídky jsou pěkně napsané a ze života. Doporučuji přečíst.

20.04.2022


Týdenní táčky Týdenní táčky Jan Neruda

Výbor z fejetonů z let 1963-1865, velice pěkně psané. Nerudovy fejetony jsou nebojácné a vtipné, velice čtivé. Mohli by se z nich poučit i dnešní novináři.

19.04.2022


Královský Babylon Královský Babylon Karl Shaw

Perfektně napsaná kniha. Velmi čtivá, včetně rodokmenu carského rodu Romanovců.Sice bez ilustrací - pouze na přebalu jsou fotky obrazů, ale i přesto velice krásná a čtivá.

19.04.2022


Umění Číny, Koreje a Japonska Umění Číny, Koreje a Japonska Peter C. Swann

KNIHA VELMI PĚKNĚ USPOŘÁDANÁ, doplněná mnoha fotografiemi. Je to jakási abeceda tří velkých civilizací východní Asie. Nastiňuje historii a umění.Klíč k pochopení umění je v Číně. Ukazuje umění v rozpětí 3500 let. Na konci je přehled vlád a dynastií. Je to velmi zajímavá kniha přeložena z Anglického originálu. Moc pěkně naznačený vývoj v čase. Na konci je rejstřík vyobrazení.

19.04.2022


Říše faraónů Říše faraónů Stanislav Richter

Kniha je pěkně napsaná. Doplněná množstvím fotografií - sochařských, stavitelských a malířských památek, škoda, že pouze čb.
Autor označil knihu jako : Čtení o starém Egyptě . Sleduje děje a tvůrčí výkony , které jsou spjaty se vznikem a rozvojem státu faraónů. Sjednocování říše a vládu faraónů, slávu a úpadek starého Egypta - až po dobu vlády Ptolemaiovců a konec faraónské říše za královny Kleopatry. Také se zmiňuje o vylupování hrobek. Kniha je čtivá.

19.04.2022


Souběžné dějiny SSSR a USA: První díl – Dějiny SSSR v letech 1917 až 1941 Souběžné dějiny SSSR a USA: První díl – Dějiny SSSR v letech 1917 až 1941 André Maurois

Souběžné dějiny se skládají ze tří knih od dvou autor. Tendenční předmluvy ke knihám napsal Vladimír Procházka.
První svazek napsal Maurois o USA. Je rozdělená do 11 částí: 1/ Obraz Spojených států před 1.sv. válkou, 2/ Wilson, nová svoboda a 1. sv. válka, 3/ Údobí rozčarování, 4/ Příliv a odliv konjunktury, 5/ Revoluce pokojnou cestou, 6/ -spojené státy před 2.sv. válkou, 7/ 2.sv. válka, 8/ Trumanova doba, 9/ Eisenhowerovo období, 10/ Spojené státy v roce 1960. 11/ Kennedyp období.
Další dva svazky napsal Aragon o SSSR.
Rozděleno na části: 1/ od února 1917 do října 1917, 2/ od října 1917 do listopadu 1918,
3/ od listopadu 1918 do ledna 1923, 4/ 1923-1929, 5/1929- 1939,
6/ od 1. září 1939 do 1. ledna 1944, 7/ 1944 a 1945, 8/ od ledna 1946 do konce prosince 1953, 9/ od ledna 1954 do konce prosince 1957, od ledna 1958 do ledna 1960 a ještě dál...
Knihy jsou doplněny poznámkami. V knihách Jsou použity dobové fotografie.

19.04.2022


Milostná povídka historická Milostná povídka historická Jaroslava Janáčková

Povídky jsou od různých autorů a z různého období - což je znát. Je zajímavé porovnání., jak je posloupnost časová. V prví půli knihy jsou lásky královské. Poté romance, moderní legenda a tragicky pojatá novela o obyčejné ženě. Stojí za přečtení a porovnání, právě s ohledem na rozsah časový = půldruhého století.

15.04.2022


Vstanou noví bojovníci Vstanou noví bojovníci Antonín Zápotocký

Je to první část trilogie. Další části jsou : Bouřlivý rok 1905 a Rudá záře nad Kladnem.
je zde popsáno procitání obyčejných lidí, kteří žijí v bídě a ukazuje jejich víru ve spravedlnost a vytrvalost, s jakou doufali, že bude lépe. Kniha stojí za přečtení.

15.04.2022


Westerplatte / Zpěv o Hubalovi Westerplatte / Zpěv o Hubalovi Melchior Wańkowicz

Westerplatte- líčí drama malé polské posádky, která hájila opevněný cípek v Gdaňsku do posledního náboje, proti obrovské přesile, jak početní, tak i proti nejnovější bojové technice.
Zpěv o Hubalovi - z prvních měsíců 2.sv. války o majoru Hubalovi a chlapcích z jeho oddílu. Byl to jízdní oddíl, který nesložil zbraně ani po pádu Varšavy, ani po útěku polské armády. Ve středním Polsku více jak půl roku bojovali i proti přesile. Po bitvě, kdy mjr. Hubal padl, se rozešli a zapojili se do ilegální práce. Jsou tam vylíčeny tragikomické i humorné okamžiky. Oba příběhy líčí začátek války v Polsku Kniha je čtivá.

15.04.2022