saltmyskuuh saltmyskuuh komentáře u knih

☰ menu

Hlubiny krystalů Hlubiny krystalů Ondřej Štolba

Každý svět musí mít své legendy, hrdiny a příběhy tradující se z pokolení na pokolení - a Kanzol není výjimkou. Fantasy svět se spoustou tradičních i méně tradičních ras a s nimi spojených stereotypů, ozvláštněný mnoha inovativními prvky z pera dvou Ondrů.

Velké plus si autoři zaslouží za skvěle prokreslený svět. Nic se neděje jen tak, všechno se řídí podle určitých psaných či nepsaných pravidel, vše má svůj řád. Dalším kladem jsou postavy, s nimiž se čtenář snadno ztotožní, nejsou přímočaré, předvídatelné a předem černo-bíle definované, jejich chování a uvažování je "lidské", ač toto slovo v kontextu fantasy světa může znít poněkud zvláštně.

Co se týče stylu, musím pochválit různorodost jednotlivých povídek, kdy forma neupadala do stereotypu a zůstala čtivá po celou dobu. Jediná, avšak čistě subjektivní výtka, je změna stylu a vyprávění v jedné povídce, kdy je očividné, že danou pasáž psali oba autoři "na střídačku". Tento prvek mě osobně velmi rušil, ale nebyla to nepřekonatelná překážka k vychutnání si jinak skvělé fantasy. 8.5/10

07.11.2016 4 z 5