RETROBOY RETROBOY komentáře u knih

☰ menu

Sensační podívaná! Dějiny kladenských biografů Sensační podívaná! Dějiny kladenských biografů Zdeněk Pospíšil

Jsem velkým fanouškem kinematografie a tak mne tato knížka opravdu velmi potěšila. Kina byla místem, která si pamatujeme z dětství a dospívání. Vážou se k nim mnohé úžasné zážitky filmové i osobní. Ale kina nenávratně mizí. Aby vzpomínky nevyhasly úplně, je nutné mít možnost, jak si je připomínat. Proto je velmi cenné, že autor a editor věnovali čas a energii a stopy po kladenských kinech a jejich příběhy takto hezky zpracovali. Přestože, se jedná o útlou knížku, jsou v ní velmi podrobně a zajímavě popsány příběhy vzniku kin i z hlediska architektury a místopisu. Navíc jsou zde doplněny i osobní vzpomínky od provozovatelů, diváků a promítačů. V tomto ohledu je to zcela výjimečná knížka.Přečetl jsem též nádhernou knihu bratří Čvančarů - Zaniklý svět stříbrných pláten, která je úžasná vzhledem k jejímu rozsahu a obrazovému zpracování. Každému filmovému fanoušku, který se zajímá o historii kin, doporučuji obě tyto krásné knížky.

11.12.2019 5 z 5


Průvodce historií kladenských hostinců díl IV: – Kročehlavy Průvodce historií kladenských hostinců díl IV: – Kročehlavy Zdeněk Pospíšil

Nádherně a poutavě zpracovaná historie kladenských hostinců. Autor mne zaujal již svou knížkou Senzační podívaná o historii kladenských biografů. Jsem obyvatelem Kladna a tak jsem si tuto knížku, přečetl opravdu s velkou chutí a zájmem. Určitě by zaujala nejen kladenské, ale každého, kdo má rád historii a ocení kolik zajímavých informací dokázal autor vyhledat v archívech, dobových listinách a od pamětníků. Navíc je dokázal velmi poutavě uspořádat. V jeho podání i příběhy z ,,obyčejných míst,, ožívají a odkrývají mnohdy zajímavé osudy a skutečnosti, které by jinak zůstali již zcela zapomenuty. Spolu s výbornou grafikou a obrazovými přílohami, je tato knížka inspirativní ukázkou, jak může být důkladný místopis nástrojem, který dokáže takto zaujmout. Knížka je cenná a naprosto unikátní také hlavně tím, že nevynechala opravdu žádný podnik, který v tomto oboru na Kladně působil. (Jedná se o závěrečný 4 díl. ze série o historii kladenských hostinců). Originální je i styl knížky jako opravdového průvodce, uspořádaného velmi přehledně po jednotlivých ulicích a čtvrtích. Poděkování panu Zdeňku Pospíšilovi a též editorovi panu Romanu Hájkovi, že dokázali takto náročný projekt dovést do konce.

11.12.2019 5 z 5