prrema prrema komentáře u knih

☰ menu

Bosá královna Bosá královna Ildefonso Falcones

Kniha je opět velmi čtivá, tak jako jeho dvě předchozí knihy. Není však tak akční. Ovšem dějové popisy událostí podložených skutečností, jsou fascinující. Čtenář se dozví mnohé o různých etnikách žijících ve Španělsku. Část děje se odehrává na divadelních prknech a tato pasáž nemusí být pro leckteré čtenáře záživná, ale právě z této různorodosti motivů knihy se čtenář dozví nejvíce informací o tehdejším životě a nejlépe pochopí obrovskou propast mezi životem obyčejných lidí a šlechty, která v dané době bezpochyby byla velmi hluboká. Kniha jako taková se mi moc líbila a nedokázal jsem se po celou dobu od ní odtrhnout, proto hodnotím tak, jak hodnotím.

06.02.2014 4 z 5


Tajemství námořních katastrof Tajemství námořních katastrof Lev Nikolajevič Skrjagin

Dobrá kniha, ale v mládí mě to bavilo víc ;-)

25.12.2013 3 z 5


Ruka Fátimy Ruka Fátimy Ildefonso Falcones

Výborně napsaný historický román, stejně tak jako autorův první. Autor dokonale vystihuje danou dobu a to takovým způsobem, že se člověk ani na chvíli nenudí. Myšlenkou románu je nesmyslnost svatých válek, válek vedených jen kvůli myšlence, že ten nebo onen Bůh je ten jediný a pravý. Hlavní hrdina pochopil, že válkou se tvoří jen další zlo a nenávist a proto se snaží spojit tyto dvě náboženství (křesťanství a islám) tak, aby lidé mohli ve své víře existovat bok po boku. Ukazuje na to, že lidé jsou ve své podstatě hloupí a marnivý, nevážící se svého a ostatních životů.

09.12.2013 5 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Moje první kniha, kterou jsem od Browna četl, byla Šifra mistra Leonarda, následovala Andělé a démoni a nyní Inferno. Tuto knihu, Inferno, řadím za Šifru. V knize se nevyskytují žádná hluchá místa a to i přesto, že mnohdy zdlouhavě popisuje historické budovy či umělecká díla, jako sochy nebo obrazy. Člověka děj vtáhne do renesanční Itálie a má chuť se tam v nejbližší době vydat. Vše je podbarveno myšlenkou na eliminaci lidské rasy, která vychází z reálných podkladů a hrozeb. Kniha se mi moc líbila a snad se dočkáme dalších dobrodružství s Robertem Longdonem.

08.10.2013 5 z 5