pjambor pjambor komentáře u knih

☰ menu

Jazzová Odyssea: Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi Jazzová Odyssea: Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi Jiří Plocek

Velmi pěkná kniha rozhovorů s panem Konopáskem - českým jazzovým hudebníkem světového formátu (působení u Buddyho Riche, Woody Hermana či Lionela Hamptona), jehož životní příběh je nesmírně poutavý. Snad přispěje i k většímu povědomí veřejnosti o této neprávem opomíjené osobnosti.

13.02.2019 5 z 5


Evropa - jaká je Evropa - jaká je John Gunther

Pro pochopení dobového myšlení a souvislostí celkem zásadní dílo, rovněž zajímavý pohled Američana na evropské záležitosti a osobnosti politického života třicátých let minulého století.

11.12.2018 5 z 5


Swingaři a potápky v protektorátní noci Swingaři a potápky v protektorátní noci Petr Koura

Precizní a obsáhlá práce historika dr. Koury provede nejen fenoménem (dnešními slovy "subkulturou") swingových tanečníků - potápek, posluchačů, hudebníků a nadšenců toho žánru, ale i dobovým světovým kontextem. Takovéto dílo zde opravdu chybělo!

11.12.2018 5 z 5


Byli jsme v bitvě o Anglii Byli jsme v bitvě o Anglii Alexander Hess

Vynikající dílo opravdu úctyhodné osobnosti.
Hess byl významným předválečným letcem, účastnil se obou světových válek a létal v bitvě o Británii na svém Hurricanu jako jeden z nejstarších operačních pilotů (roč. 1898), velel první čs. stíhací peruti. Po válce si uvědomoval hrozbu komunismu a stihl uletět do exilu.
Čest jeho památce!

18.07.2018 5 z 5