Peťusek Peťusek komentáře u knih

☰ menu

O Slovanech úplně jinak O Slovanech úplně jinak Antonín Horák

Tato kniha rozechvívá bránice a čistí slzné kanálky všech relevantních odborníků, zejména historiků a jazykovědců. Inspiruje-li někoho k serióznímu studiu lingvistiky či dějin, dobrá, pak jí to snad lze přičíst k dobru, nicméně bylo by to, obávám se, pozitivum žalostně osamocené.

Autorovi nejspíše nemůžeme upřít upřímný zápal pro "věc", ovšem jeho tvrdošíjné odmítání prověřených fakt ho zas a znovu přivádí na scestí, pročež onu "věc" želbohu v žádném případě nelze nazvat bádáním, natožpak bádáním vědeckým. Už v dobách předvědeckých měli totiž někteří myslitelé v leckterém ohledu lepší vhled do problematiky jazyka než Antonín Horák, ale chápu, že některým patrně imponuje jeho pseudovlastenecký zápal.

Kdysi jsem měl ambici napsat podrobný rozbor všech autorových nesmyslů a publikovat jej v podobě didaktické příručky pro (zejména) laickou veřejnost. Jenomže vzhledem k tomu, kolik je v knize nesmyslů, by takováto kritická publikace nabobtnala do desetinásobné délky, přičemž by se její čtivost stala přinejmenším spornou, nemluvě o ztrátě času, jenž by mohl být věnován přinášení nových fakt, tedy výrazně produktivněji.

10.10.2018 odpad!