Papanin Papanin komentáře u knih

☰ menu

Severní točna Severní točna Robert E. Peary

Podle mě na Severním pólu prostě Peary byl!
Kniha mě trochu zklamala, i když za to asi nemůže tak Peary, jako spíš jednotvárnost samotného pochodu k pólu. Krásné mapy.

P.S.: Nejlepší příběh má Uteh.

28.08.2020 3 z 5


Mezi životem a smrtí Mezi životem a smrtí Valerian Ivanovič Albanov

Jedná se o deník jednoho z dvou přeživší Brusilovi arktické výpravy. Přeložena do češtiny byla roku 1928 a proto je v ní čeština trochu starší. Co se týče žánrů bych ji zařadil mezi cestopisy a literaturu faktu, ale vyprávění je v ní napínavé a řekl bych že by neurazila ani čtenáře fantasy.
Kniha byla napsané ruským námořníkem Albanovem, kormidelníkem lodi Svyataya Anna. Ta měla pod vedením Brusilovým proplout severovýchodním průjezdem a cestou lovit mrože a medvědy, jejichž kůže by poté prodali. Cesta se však nevyvíjela podle plánů a po druhém přezimování se ocitli nad Zemí Františka Josefa jen s malou zásobou potravin. A zde právě začíná Albanův deník. Ten se rozhoduje s dalšími deseti lidmi z lodi odejít a v Nansenových stopách dojít až na již zmíněnou zemi Františka Jozefa (i když byli úplně jinde, než si mysleli).
Kniha začíná přípravami na cestu a posledním loučením s lidmi, kteří zůstali na lodi. Příběh poté nabírá rychlý spád a jsou v něm vidět zoufalství, zrady, smrt, i nepřetržité bojování o život. Z původních jedenácti mužů, přežili jenom dva.
Na knize vůbec není poznat literatura faktu. Téměř bych do ní neřekl, že se jedná o přepis reálné události. Pokud máte rádi dobrodružství, tato kniha je něco pro vás.

19.06.2020 5 z 5


Dobytí severního pólu Dobytí severního pólu Ivan Timofejevič Spirin

Knížka se mi poměrně líbila. Neberu ji jako report o výpravě Papaninců, neboť kniha popisuje pouze let na pól a zpátky. Čím je pro mě zajímavá jsou právě zastávky letadel v různých ruských arktických městech a polárních stanicích. Děj je občas nudný, občas poutavý, občas vtipný. Nachází se zde i sovětská propaganda, která je občas až k smíchu.

P.S.: V knize je super sovětská záložka. :D

08.06.2020 3 z 5


Svalbard - studené pobřeží Svalbard - studené pobřeží Emil Hadač

Kniha je zajímavá především pro čtenáře zaujaté v Arktidě. Ukazuje úžasnou atmosféru Špicberků a jejich obyvatel před druhou světovou válkou. Kniha je poměrně krátká, doporučuji pro lidi se zálibou v cestopisech.

11.04.2020 4 z 5