Dobytí severního pólu

Dobytí severního pólu https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98096/bmid_dobyti-severniho-polu-bPZ-98096.jpg 3 2 2

V roce 1937 se jako blesk po celém světě rozletěla zpráva, že sovětský letoun, řízený známým polárním letcem Vodopjanovem, přistál na severní točně. Jedenáctého května v 11:35 hodin se poprvé v historii lidstva dotkla lyže letounu "vrcholku světa", severní točny, k níž po mnohá staletí marně směřovaly desítky výprav z celého světa.... celý text

Přidat komentář

Adapa
18.12.2021 3 z 5

Na bolševickou propagandu v sovětské literatuře jsem zvyklý, umím ji tak nějak odfiltrovat, ale tady v této knížce ji bylo opravdu tolik, že ji budu mít s touto knihou hodně spojené. Hned v úvodu svého komentáře opíšu několik citátů, které skvěle charakterizují právě dočtenou knížku.

Veliký Stalin, geniální iniciátor vítězství sovětského lidu ve všech odvětví budování komunismu, nadchl polárníky pro dobytí středu Arktidy.
Josef Vissarionovič měl včera jistě starost, když nefungovalo spojení.
Sovětská letecká výprava byla připravována podle vědecky vypracovaného plánu. Vyzbrojil ji mohutný socialistický stát, náš sovětský lid.

Samotný děj knížky mě docela nudil. Autor byl jedním z účastníků leteckého dobytí severní točny v roce 1937. Optikou roku 2021 si nedovedu představit, co na tom bylo tak složitého doletět z Moskvy na pól a zpátky. A když jsem od první chvíle věděl, že to zvládli, bylo mi celkem jedno kolik dní kvůli špatnému počasí trčeli v Narjan-Maru a otázky typu „Zvládneme to? Dovedeme odletět? Přistaneme v pořádku?“ mě spíše unavovali a rozesmívali.

Jak níže píše Papanin ve svém komentáři, i mně se nejvíce líbily zastávky v různých sovětských arktických městech, popis jejich okolí, historie. Dneska si bohužel knížka svého čtenáře už jen těžko získá, existuje mnohem více skvělých knih o Arktidě.

Papanin
08.06.2020 3 z 5

Knížka se mi poměrně líbila. Neberu ji jako report o výpravě Papaninců, neboť kniha popisuje pouze let na pól a zpátky. Čím je pro mě zajímavá jsou právě zastávky letadel v různých ruských arktických městech a polárních stanicích. Děj je občas nudný, občas poutavý, občas vtipný. Nachází se zde i sovětská propaganda, která je občas až k smíchu.

P.S.: V knize je super sovětská záložka. :D


Štítky knihy

severní pól

Autorovy knížky

1954  60%Dobytí severního pólu