pabouk pabouk komentáře u knih

☰ menu

Muž v podpalubí Muž v podpalubí Otakar Batlička

V nějakých dvanácti letech jsem Batličkovy příběhy hltal, teď jsem povídky ze sentimentu koupil v antikvariátu, pro syna. Přiznám se, že pro mě už kouzlo ztratily. Už jsem toho moc přečetl a viděl. Snad se budou líbit jemu.

05.01.2020 4 z 5


Dějiny šílenství Dějiny šílenství Michel Foucault

Velmi inspirativní kniha, byť se nečte snadno. Naštěstí jsem si ji vybral jako téma seminární práce, takže jsem se jí musel prokousat. Doporučuji pro každého, koho zajímá téma duševně nemocných lidí, případně způsob, jakým se státní moc vztahuje k "nepřizpůsobivým".

05.01.2020 5 z 5


Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Patrik Ouředník

Čtivé, vtipné. Kniha, k níž se budu vracet.

08.04.2018 5 z 5


Japonsko za zrcadlem Japonsko za zrcadlem Alan Macfarlane

Pozoruhodný vhled do jinakosti Japonska a Japonců. Kdo se o japonskou kulturu zajímá, možná se nedozví mnoho nového, díky textu ale lze mnohé pochopit - anebo alespoň přijmout jako pro Evropana nepochopitelné.
"Japonci se vymykají naší pojmové soustavě".

08.04.2018 5 z 5


Francouzský rok Francouzský rok Jaroslav Formánek

Četl jsem po návštěvě přátel ve Francii. Ta je sama o sobě nádherná, rozmanitá země. Ovšem Francouzi... Měl jsem určité výhrady. Zprvu mi kniha moje dojmy potvrzovala, ale ke konci jsem si je vlastně zase zamiloval - ačkoliv autorův postoj k Francouzům se nemění. Snad jsem si uvědomil, že jsou to jen různí lidé s různými charaktery, tak jako třeby my Češi. Spisovatele Formánka jsem znal zatím jen z krátkých glos z Respektu. Zde se ovšem plně projevuje jeho poetický styl. Popisy míst jsou brilantní. Francouzský rok je jednou z těch knih, které si rádi občas otevřete na libovolné stránce, a na chvíli se ponoříte do jiého světa.

19.10.2017 5 z 5