OlFi OlFi komentáře u knih

☰ menu

Po práci je pořád legrace Po práci je pořád legrace Jakub Šofar

Slabší než předchozí vydání pojednávající o legraci na socialismu. Málo vtipů, více faktů a cítím náznak "korektosti", která je s "lidovou sranduo" v opozici.

09.03.2022 3 z 5


Železniční nehody: Řízení a zabezpečení Železniční nehody: Řízení a zabezpečení Josef Schrötter

Vypadá, jako by autoři chtěli rychle zpracovat téma nehod a jejich předcházení, ale od každého použili jen kousek. Seznam nehod v ČR není jistě kompletní, nevím podle jakého kritéria byly vybrány. Ale na nehodách v cizině je vidět, že čistě jen opisovali z wikipedie či jiných webových zdrojů. Sloh je tak kostrbatý, jako by ho překládal google překladač. Nedali si ani práci poupravit některé cizojazyčné pojmy, které jistě jako železniční odborníci znají. U některých „malých“ nehod je text rozebrán do nepotřebných detailů a naopak některé velké nehody, jsou rozebrány jen na pár řádcích. Zřejmě podle toho, jak obsáhlý byl o nich článek na wikipedii.

23.02.2022 2 z 5


Chronologická mapa světových dějin Chronologická mapa světových dějin neznámý - neuveden

Je to sice dobrý nápad, ale vše na sebe naplácené, aby se to vešlo na malý prostor. A ano, je to jak píše Rawen616. Historie je zde zaměřená na křesťanské události a může být vnímána jako propaganda katolické církve. Za ty peníze to nestojí.

04.10.2020


Země, které zmizely: 1840–1975 Země, které zmizely: 1840–1975 Bjørn Berge

Čekal jsem více faktografickou knihu (více historie, státní symboli, lepší mapy), méně filatelistickou (to mě překvapilo příjemě) a že bude především o "samostatných nebo separatistických státech". Země byly však vybrány podle toho jestli autor vlastní poštovní známku z dané země a to nejemnom suveréních států, ale i když jde o koloniální území nebo zámořské území nějakého státu, tedy území s omezenou autonomií. Jako Norský autor uvádí spoustu "neznámých" skandiánských osobností, které danou zemi popisovali a budí to dojem, jako by jen Skandinávci byli všude. Toto vše neberu však negativně, dozvěděl jsme se spoustu zajímavého, i když by možná historik mohl mít námitky na "podání" některých historických událostí. Také velmi pozitivně kvituji vyprávění o vzniku známky, kterou popisuje pro danou zemi. Vtip jsme tam ale nenašel žádný. Papír knihy byl kvalitní, ale vazba mi nevyhovovala - kniha je širší než vyšší a na držení v ruce je tedy nepohodlná a těžká.

07.05.2020 3 z 5