Nuet Nuet komentáře u knih

☰ menu

Dějepis 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia [Modernizace společnosti] Dějepis 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia [Modernizace společnosti] Daniela Tinková

Jestliže se něčemu říká učebnice, měl by se z ní člověk něco naučit. Bohužel, jak již někdo napsal, v knize se neustále žáků na něco ptají, co v textu nenajdou, takže budou muset hledat v jiných knihách či na internetu, ne v učebnici samotné. Kdyby byly otázky na konci každé kapitoly a odpovědi na ně by prokázaly, že žák porozuměl textu v učebnici, tak ať tam ty otázky jsou. Takto jsou žáci jen neustále rozplylování, učivo fragmentované, místo aby se na učení soustředili.

17.09.2023


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Autorka zachytila úspornou málomluvnou formou, jak zřejmě vzniká vývojové trauma, máme to tu pěkně v přímém přenosu, jak uvažuje "černá" matka. Autorka zachycuje mentalitu (do hlavynás nechá nahlédnout) střídavě dívky a její matky. Chybí už jen to, co se děje v hlavě otce či sestry, ale zjevně nic pěkného. Matka se nesnaží v prvé řadě uspořádat si své hodnoty, vypadá to, že jedinou hodnotou je "pořádek" a to, jak se cítí "ona", ne někdo jiný, nechápe, že jakékoliv jednání dcery je bezelstné, případně je už jen důsledek její nedůvěry v matku. Na druhou stranu mi nebyla dvakrát sympatická ovšem ani ta hlavní hrdinka.

03.05.2023 4 z 5