Ninjachroust Ninjachroust komentáře u knih

☰ menu

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Pro mě je jedním z největších problémů 'Stmívání' sama hlavní hrdinka. Autorka knihy se jí snaží prezentovat jako vyspělou, inteligentní a okolím nepochopenou dívku, ale Bella na mě působí jako naprosto průměrná puberťačka, která - stejně jako většina ostatních puberťaček - slintá nad místním středoškolským idolem, aniž by měla minimální tušení o jeho povaze. Nemá absolutně žádné zájmy, nijak se nerozvíjí a nemá představu o vlastní budoucnosti, což je v průběhu celé knihy (a celé ságy) dokazováno tím, že Bella drtivou většinu svých myšlenek věnuje - ach - tak dokonalému Edwardovi. Přestože nezaujme ani povahově a ani vzhledově, nemá nouzi o zástup nápadníků z celé školy, kteří se o její přízeň div nepoperou. O podivném "vztahu" mezi ní a Edwardem škoda mluvit. Dodnes nechápu, co je tak romantického na sto let starém upírovi, který se každou noc vkrádá do pokoje nezletilé, aby ji mohl sledovat ve spánku. A že se Bella po pár měsících jejich "vztahu" rozhodne stát upírkou, aby mohla žít se svým vyvoleným šťastně až do konce věků, zatímco by její rodina věřila, že je mrtvá? Proboha.

Abych jen nekritizovala - škoda, že autorka nedala víc prostoru Cullenovým. Mně osobně přijde poměrně zajímavá ta myšlenka lidí/upírů, žijících pospolu jako rodina, přičemž každý pochází z jiné doby. Myslím, že by mohlo být zábavné, sledovat jejich soužití od samého počátku. Ale tím bychom se už zřejmě dostali do úplně jiného žánru.

Jednou věcí je, napsat knihu cílenou na dospívající dívky - podle mě lze ale i v takto cílené knize obsáhnout inteligentní téma, které by dospívajícím sdělovalo něco hlubšího než jen to, co nabízí (nebo spíš nenabízí) 'Stmívání'.

18.06.2016 1 z 5