nikola2121 nikola2121 komentáře u knih

☰ menu

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Z mého pohledu naprostého nováčka mezi Murakamiho tvorbou je Kafka kniha, která stojí za přečtení. Dlouhý román se zkraje čte poněkud krkolomně, ale po zdlouhavých několika kapitolách, kde se střídaly děje a čtenář se lehce ztratil, si děj zamilujete a budete hltat každou další stránku. Různé úhly pohledů mohou působit zmateně, ale po čase začnou dávat smysl a vy si začnete domýšlet odpovědi na velkou řadu otazníků.
V celé knize byla řada momentů, kdy jsem kroutila hlavou nad bizarními situacemi a přemýšlela, co jimi autor chtěl dokázat. Na to doposud (jako na řadu dějových otázek) neznám odpověď, ale i tyto 'divné a zbytečné' situace knize dodávají onu atmosféru a kouzlo.
Kafku na pobřeží bych rozhodně doporučila lidem s otevřenou hlavou, bez zaujatého pohledu. Občas je to směsice divností a nevíte, co si myslet, ale jakmile knihu zavřete a necháte si ji projít hlavou, postesknete si nad Takamatské knihovně a srubem v horách. Alespoň já se tak teď při psaní tohoto komentáře a přemýšlením nad knihou, kterou jsem dočetla už před nějakou dobou, cítím.

22.04.2021 5 z 5