Niki.R Niki.R komentáře u knih

☰ menu

Učytelskej Učytelskej Jaroslav Konvička

Čenda je učitel. Není to ani tak povolání, jako spíš diagnóza. Na základní školu v Leopoldově nastoupil plný ideálů, ale místní žáci mu velice brzy ukázali drsnou realitu učitelského života. V knize Učytelskej sledujeme jeho donkichotskou snahu o zlepšení zkostnatělého školského systému, trable v lásce, ale i rodinné problémy.
Podle anotace jsem očekávala vtipný, lehký a vyloženě oddechový příběh, ale kniha mě překvapila tím, kolik námětů k přemýšlení mi nakonec dala. Bylo zajímavé podívat se na naše školství očima učitele. Čenda je sympaťák a je téměř nemožné s ním nesoucítit. Jeho prostřednictvím si dokážete představit všechnu tu bezmoc, kterou pedagog cítí při kontaktu s rodiči, kteří mu odmítají naslouchat. Stejně tak je hrozné, co si někteří žáci dovolují.
Čenda se podobně jako Don Quijote, který je v knize zmiňovaný a odkazuje na něj i obálka knihy, snaží za své ideály bojovat, ale stejně jako potulný rytíř z kraje La Mancha naráží pouze na samá příkoří a překážky. Můžu vám však prozradit, že oproti Donu Quijotovi je Čendův boj úspěšnější a konec příběhu šťastnější.
Překvapilo mě, že jsem v knize narazila i na dost aktuální téma: covid. To je trefně a vtipně zpracované, stejně jako tématika sociálních sítí a mnoho dalšího.

01.10.2021 5 z 5


Kdysi dávno v budoucnu (37 povídek) Kdysi dávno v budoucnu (37 povídek) Jaroslav Konvička

Kdysi dávno v budoucnu je jednou z těch knih, které ve čtenáři zanechají hluboký dojem a pak na ně myslí ještě dlouho po jejich dočtení. Jedná se o soubor třiceti sedmi povídek, které se věnují tématům jako je například smysl existence, život a smrt, lidské nitro nebo lidská společnost obecně. U podobných povídkových knih je často problém kolísavá kvalita jednotlivých dílek, ale musím říct, že v tomto případě je každá z povídek skvělá. K tomu přidejte ještě příjemný, poetický styl psaní a máte knihu, na kterou jen tak nezapomenete.
Tuto knihu doporučuju čtenářům, kterým nevadí při čtení zpomalit, přemýšlet o textu a případně si ho přečíst víckrát. Já osobně jsem četla knihu už třikrát a určitě se k ní ještě vrátím, čtení této knihy pro mě bylo jako pohlazení po duši a dlouho na mě žádná takhle nezapůsobila.
Některé povídky jsou doplněny o nádherné ilustrace.
,,Dnešní doba ničí klid a uzavírá srdce, ale kniha - dobrá kniha - ta srdce otevírá a klid navozuje."

23.02.2021 5 z 5