Nelca-98 Nelca-98 komentáře u knih

☰ menu

Tartuffe Tartuffe Molière (p)

Čtivé, lehké na pochopení. Doporučuji! :)

12.02.2017 4 z 5


Na západní frontě klid / Cesta zpátky Na západní frontě klid / Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Netřeba slov. Hlavní hrdina, Paul Bäumer (autobiografické rysy s Remarquem viditelné) dokonale popisuje prostředí i krutost první světové války. A taky to, jak teprve 18letí kluci, naplněni vědomostmi a očekáváním postupem času strašně moc zestárnou. Hodnota přátelství se stává víc, než rodina a city jdou stranou. Člověk ve válce se stává lhostejným a navěky poznamenaným. Autor tuto knihu psal velice živě, že si čtenář jednotlivé pasáže (obzvlášť kruté) dokázal bez problému představit.

Tento válečný román s autobiografickými rysy mohu s klidnou duší označit za tu nejlepší knihu, co jsem kdy četla. Osud mladých vojáků mě sžírá dodnes, už když zemřel Kemmerich jsem měla na krajíčků.

Po přečtení této knihy mnozí pochopí pojem "Ztracená generace", který je v tomto díle nejlépe vystižen. Kdo stále bádá, jestli si tuto knihu dát k maturitě, tak zaručeně ANO! Nejenže je tato kniha skvělá, ale je toho o ní tolik co říct. Dá se mluvit o "Ztracené generaci" o Hemingwayově díle "Komu zvoní hrana" a vůbec.

12.02.2017 5 z 5