Neala Neala komentáře u knih

☰ menu

Hellraiser Hellraiser Clive Barker

(SPOILER) Za mě fantastický příběh, který se četl jedna radost. Kdo viděl film, tak bohužel nic nepřekvapí, film je totiž až na nějaké odchylky víceméně totožný. Ovšem jako téměř vždy, kniha prostě vítězí, protože tu hutnou atmosféru film úplně nepřevzal a nevyužil, jak mohl.
Opravdu se mi líbilo vyobrazení vztahu mezi Frankem a Julií, kdy oba toužili po něčem víc, nebáli se toho dosáhnout jakýmikoliv prostředky, ovšem každý si to ve finále představoval jinak. Julia měla svou pubertální představu o Frankovi a naivně si myslela, že co pro něj všechno neznamená a jemu šlo pouze o její zneužití, aby se dostal zpět.
Také se mi víc líbilo zakončení, kdy člověk opravdu cítil Frankův děs při představě, že přes veškeré úspěchy s útěkem nad ním sklapla klec a tentokrát pravděpodobně už finálně.
Asi jako všichni ostatní, jedinou menší výtkou je, že cenobité nemají větší prostor. Ale to asi záměrně.
Jinak super čtení. Clive Barker mě málokdy nudí, jeho styl psaní je opravdu osobitý a svižný. Jeho představivost mít. :)

08.03.2023 5 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

K této knize jsem se dostala poprvé skrze maturitní četbu na střední a posléze jsem zjistila, že to je jedna z nejoblíbenějších knížek mojí mamky. :D Pamatovala jsem si, že se mi to celkem líbilo už kdysi a teď po letech jsem se rozhoupala si jí konečně pořídit a dát tomu repete. Knížka se krásně čte a i přesto, že tam je mnoho pasáží, které jsou rozhodně zbytečně natahované, tak to záhadným způsobem nijak extra nevadí. Postavy jsou skvělé, buď jsem k nim cítila opravdový odpor anebo soucit. A tak pomalu sledujeme/čteme nezastavitelný úpadek do špíny, bídy a alkoholu. A i přesto, že si za to mohou hlavní aktéři sami, tak mě to za ně stejně bolelo.

06.01.2023 4 z 5