motyli_kridla motyli_kridla komentáře u knih

☰ menu

Tma pod srdcem Tma pod srdcem Lucie Ortega (Navrátilová)

"Pohádky nám tvrdí, že hrdina žil šťastně až do smrti. Ale dost možná zapomínají dodat, že si ze svého vítězného boje se zlounem nejspíš kromě princezny a půlky království odnesl také posttraumatickou stresovou poruchu."

Druhý díl slovanské fantasy Světla nad močálem, kterou jsem četla minulý rok v březnu. Proto jsem se bála, jak do příběhu vstoupím, když si toho moc nepamatuji. Naštěstí pro mě a asi i pro spoustu z vás je na začátku souhrn důležitých informací, které se udály v prvním díle.

Stejně jako díl první i tento byl napsán velmi čtivě a poutavě. Autorka psát umí a citáty, které jsou na začátku každé kapitoly, jsem si zamilovala. Romantická linka byla dokonalost, zvrat, který tam nastal byl pro mě nečekaný a užila jsem si ho. (Moje nervy taky:D)

Lena je skvěle napsaná hlavní hrdinka, má silné i slabé stránky a v průběhu příběhu se o ní dozvídáme další informace, které nám nebyly sděleny v prvním díle. Ostatní postavy nejsou ploché, mají také silné a slabé stránky, a tím to působí realističtěji.

Ocenila jsem, že se autorka nebála pustit do tématu opuštěné/nechtěné děti, deprese, temnota a úzkosti. V dnešní době velmi řešená témata.

Knize Tma pod srdcem dávám 5/5 a těším se na další autorčina díla.

Moc děkuji humbook za zaslání knihy v rámci #humbookblogeri.

Četli jste Světla nad močálem?

08.07.2022 5 z 5


Exodus Exodus Kate Stewart

Pokud si někteří pamatujete, z prvního dílu jsem nebyla zrovna nadšená. I přesto jsem se rozhodla pustit do druhého dílu a dát sérii druhou šanci. Kterou bohužel promrhala.

Autorka umí skvěle psát, má potenciál, umí výborně popisovat prostředí, atmosféru, postavy, ale tohle téma mi nesedlo.

Hlavní hrdinka Cecílie se v polovině knihy změnila, začala se chovat jako naivka, v přítomnosti Tobiáše se chovala jako kdyby nepřemýšlela, pouštěla se několikrát do vztahu, který byl/je neskutečně toxický a vůbec jí to nevadilo…měla možnost vidět i cítit, kolikrát ji ten jeden a samý člověk zlomil a ona i přesto vleze do stejné vody?

Kniha byla podle mě zbytečně dlouhá, mohla se klidně osekat na méně stran. Ale abych pouze nekritizovala... Velmi se mi líbilo, jak autorka vytvořila Tobiášovi minulost, stejně jako pár dalším postavám, aby se vše doplňovalo a zapadlo do sebe jako puzzle. Bavilo mě objevovat a slepovat do sebe jednotlivé kousky skládačky celého příběhu a byla jsem zvědavá, jak vše nakonec skončí.

Tuto sérii bych doporučila všem, kteří mají rádi erotiku s kapkou romantiky a tajemna.

Knize Exodus dávám 3/5 a ještě si rozmyslím, zda se chci vrhnout na další díl.

Děkuji KNIHY DOBROVSKÝ za možnost přečíst si knihu v rámci #ambasadorstvi.

08.07.2022 3 z 5