milwa milwa komentáře u knih

☰ menu

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Uff, tak to byl mazec....asi se také potřebuji "vypsat", zkusím to aspoň bez spoilerů.

K hodnocení - jednu hvězdu strhávám za trestuhodně nedotažený konec, ale jinak by zasloužila plný počet už jenom pro tu hromadu emocí, co ve mě kniha vyvolává (i když kapesníků jsem u prvních dvou dílů spotřebovala víc). Momentálně si připadám "zmatená jako Katniss", asi mě nakazila.

Mám s tímto dílem strašný problém - na jednu stranu mi vadí malá pozornost k příběhům jednotlivých postav na úkor nijak extra zajímavého popisu prostředí, na druhou stranu na mě občas vyskočila postava od první chvíle velmi sympatická, se kterou jsem se ale záhy musela rozloučit. Někdy jasně, někdy mě autorka nechala ještě chvíli doufat...
Na jedné straně mi vadí ponurý konec i ladění celé knihy, které asi lépe pasuje k popisu války. Mně osobně by teda vůbec nějaký bombastický závěr ve stylu amerického trháku nevadil, stejně si na to kniha chvílemi hraje. Na druhou stranu uznávám, že by to byl kýč.
Za všechno moje rozladění asi může Katniss. Nemůžu si pomoct, ale byla mi nesympatická od prvního dílu, i když v 1. a 2. dílu aspoň občas projevila nějakou emoci. Ve 3. dílu je - dle vlastních slov - stále někde ležící zraněná, léčená nebo pološílená. Říkám si no jo, pořád je to 17.-letá holčina uprostřed války, má na to nárok. Ne však po tom, co sama sebe prezentuje jako děsnou bojovnici, co musí od 12 živit rodinu a jako lovec (zvlášť po absolvovaných Hladových hrách) by měla umět zachovat chladnou hlavu a rozhodnout se sama za sebe - koho miluje nebo nemiluje, za koho chce nebo nechce bojovat.
Katniss zkrátka dopadla po hrách stejně jako ostatní vítězové - rozebraná troska - a dohromady už se nedala.

Ale pořád bych všechno dokázala skousnout, kdybych věděla, jak to vlastně celé skončilo, co se stalo (a dělo během celé invaze) se kterou postavou. Takhle nevím skoro nic a to mě štve. Nejvíc v případě Hurikána (podotýkám, že narozdíl od Katniss mi byl sympatický od začátku a nic se na tom nezměnilo ani na konci knihy).

Dobré a originální bylo vysvětlení pachu krve a růží...

Pro mě tedy platí, že zážitek nemusí být dobrý, hlavně, když je silný, a to je jak tato kniha, tak hlavně celá série přečtená najednou:-)

10.09.2013 4 z 5